HNK Zagreb

"Adagio" Lade Kaštelan - velika priča o "malim" ženskim životima

Foto: arhiva VL
"Adagio" Lade Kaštelan - velika priča o "malim" ženskim životima
16.02.2011.
u 10:24
Nakon odgledanog "Adagia" nameće se pitanje postojanja noćne, komorne, alternativne scene tzv. velikog kazališta, jer zašto "potrošiti" cijelo kazalište da se na njegovu scenu smjesti pet glumaca i pedesetak gledatelja
Pogledaj originalni članak

Što rade ljudi kada žive svoje svakodnevne, "male" živote? Peku kolače, jedu jabuke, čekaju bebe, odlaze od roditelja, ostavljaju žene, zaljubljuju se sasvim krivo, shvaćaju da su upali u zamku života,kolotečine koja guta sve pred sobom...

Sve to i mnogo toga više je "Adagio" Lade Kaštelan, duboko istinite priča o ženskim životima koji se, hoćeš - nećeš, vrte oko muškarca. Preklapaju se u toj priči životi dviju žena vezanih jednim muškarcem, koji je ostavljao prije njih, a sasvim sigurno će i poslije. Preklapaju se njihovi stanovi i svjetovi, na iskošenoj – komornoj – sceni u kojoj su glumci i publika stisnuti na samu pozornicu HNK Zagreb.

Sinoć smo vidjeli zagrebačku premijeru drame nastalu u suradnji s Društvenim domom iz Vukovara, gdje je i izvedena lani u studenom u režiji Marine Petković Liker i dramaturškoj obradi Sanje Ivić. U komornoj priči o ženskom svijetu glume Vlasta Ramljak, Olga Pakalović, Katija Zubčić, Mirela Videk i Zijad Gračić. Uigrani su tim, iako je Katja Zubčić na trenutke iritantno tiha. Prigušenost i izgubljenost u životu na sceni se ipak moraju jasno čuti i upravo u tome leži glumačko umijeće.

No, kao glavno pitanje nakon odgledanog "Adagia" nameće se pitanje postojanja noćne, komorne, alternativne (kako vam drago) scene tzv. velikog kazališta. Naime, u njegovu zgusnutom repertoaru, u koju se za svaki termin i svaki trenutak na velikoj sceni, doslovce bore Drama, Opera i Balet, izgleda i više nego nepotrebno "potrošiti" cijelo kazalište da se na njegovu scenu smjesti pet glumaca i pedesetak gledatelja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.