RJEŠENJA

Pametno: Znamo kako za tri godine deficit svesti na nulu

Foto: Jurica Galoić/Pixsell
ivica puljak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
ivica puljak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
ivica puljak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
ivica puljak
23.08.2016.
u 22:00
Iz javne uprave otpustili bi neefikasne, parafiskalne namete srezali bi milijardu kuna godišnje, mirovine i socijalne naknade povisili za dvije milijarde kuna
Pogledaj originalni članak

Naš izborni program za prošle parlamentarne izbore mnogi su proglasili najboljim. Na ovim izborima podižemo ljestvicu jer smo osnovne elemente iz programa pretočili u brojke i pred birače izlazimo s prijedlogom trogodišnje projekcije proračuna. S ovim dižemo razinu vjerodostojnosti i odgovornosti te pozivamo sve druge stranke da to učine, kazao je Ivica Puljak, tajnik stranke Pametno koja je uvjerena da bi s nekoliko značajnih reformi za tri godine uravnotežila javne financije i proračunski deficit svela na nulu. Uz umjeren, nešto niži rast BDP-a u idućoj godini, od 1,6 posto, u stranci Pametno vjeruju da bi 2019. godine hrvatska ekonomija rasla više od tri posto godišnje kao rezultat značajne kontrole potrošnje, smanjenja porezne presije i povećanja investicija.

Marić za kontrolu trošenja

Dok su ostale stranke uglavnom prestale govoriti o reorganizaciji lokalne uprave, stranka Pametno vjeruje da se u jednom mandatu može pripremiti lokalni preustroj koji bi oni proveli tako što bi zemlju podijelili na 123 grada i pet županija, odnosno regija.

– Projekcije s kojima izlazimo predstavljaju osnovu kulture političke komunikacije – tvrdi Maja Vehovec, potpredsjednica stranke i istraživačica na Ekonomskom institutu. U odnosu na ovu godinu ta bi stranka do 2019. godine izdatke za zaposlene smanjila za milijardu kuna, slično kao i subvencije, zadržala bi izdatke za kamate na postojećoj razini, no zato bi naknade građanima (mirovine, socijalna davanja) rasle za dvije milijarde kuna. Smanjenje porezne presije na plaće i dobit tvrtki proveli bi u dvije faze, godišnje bi srezali parafiskalne namete za milijardu kuna, ali i uveli nagrađivanje zaposlenih prema efikasnosti.

Za ljude koji ne rade ne bi bilo mjesta u sustavu – kazali su Puljak i Vehovec. Njihova projekcija za plaće nije uzela u obzir obveze prema zaposlenima koje država ima prema ranije zaključenim sporazumima sa sindikatima, a osim na prirodnom odljevu rezanje izdataka temeljilo bi se i na otpuštanju neefikasnih. Na pitanje kako će riješiti problem preuzetih obveza prema zaposlenima, Vehovec je odgovorila “pregovorima, uz razumijevanje sindikata, ali i na drugi način”.

– Ne možemo zadržati dosadašnji stav političara da se povlače čim naiđu na probleme i sad smo tamo gdje jesmo – kazala je Vehovec.

Ne ulazeći u konkretnije brojke, ekonomist Željko Lovrinčević podsjeća da je stranka ORaH na prošlim parlamentarnim izborima imala najkvalitetniji program, no svejedno je ostala ispod praga, dok Most nije imao nikakav program, a dobio je velik broj glasova.

– Nije sve ni do stranaka. Naši birači ne traže programe – uvjeren je Lovrinčević.

HDZ-ov ministar financija Zdravko Marić nije želio komentirati brojke koje su pripremili stručnjaci iz stranke Pametno, no Marić kaže da je smanjenje deficita i oštra kontrola rashoda njegova osnovna ideja s kojom nastupa prema biračima.

Za razliku od Marića koji u svakom svom nastupu u prvi plan ističe kontrolu trošenja, HDZ-ovi su stranački stratezi, kroz izborni program provukli samo lijepe stvari, poput smanjenja poreza, povećanja izdataka za novorođenu djecu, širenje poticaja. Sličnu taktiku ima i SDP. Smanjenje razine javnog duga i “usporavanje zaduživanja” i njima je jedan od prioriteta koji je istaknut i programu.

Lalovčeva stabilnost

– Nudimo biračima stabilan sustav, javne financije i porezno rasterećenje prema mogućnostima države – kaže Boris Lalovac koji i sam zagovara kontrolu rashoda.

– Nadam se da će prijedlog trogodišnje projekcije proračuna za deset godina biti standard – prokomentirao je ekonomist Velimir Šonje koji je, slično kao i Martina Dalić, za prošlih izbora bio donator stranke Pametno.

>> Puljak pozvala Ustavni sud i DORH da kažnjavaju stranke na čijim listama nema dovoljno žena

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DU
Deleted user
22:26 23.08.2016.

Lijepo je da postoji još jedna lijeva stranka, kao što je Pametno, nakon što je propao Holyjev Orah. Pomalo se rađa demokracija i na ljevici. Ipak ne vjerujem da će ljevičari glasovati za ovakve, jer je tamo jaka partijska stega.

DR
Drazen78
22:24 23.08.2016.

A evo novih i svjezih krvopija za sabor spremnih. Pazi vic, oni znaju?! A kako znate? Znate stanje u drzavnoj blagajni i kako se to sve vodi? Ili samo mislite da znate u teoriji? Ako udjete u sabor hocete prepoloviti place i davanja za sabornike? Vidim politika se omilila svima i naravno beneficije koje donosi😀

MD
mare_dalmacija
23:13 23.08.2016.

Što, dovoljen su vam tri godine da si napunite džepove? Previše! nesposobni ste, 'derivacijo' komunjar.....a!