Cijenu stana najbolje reže gotovina

24.04.2002.
u 00:00
Tržište je ipak živnulo, ali stručnjaci procjenjuju da je to tako zbog povoljne ponude stambenih štedionica * Građevinci su zapazili da interes za stanovima raste, ali ne i prodaja * Veća je prodaja poslovnih prostora, ali se ona pripisuje izuzetno povoljnim kreditima za male poduzetnike
Pogledaj originalni članak

Stanovi u Hrvatskoj uglavnom se kupuju za gotovinu, što je u visokorazvijenim europskim zemljama neshvatljivo jer su u nas krediti već godinama nepovoljni i skupi, nedostupni građanima s prosječnom hrvatskom plaćom. No, posljednjih nekoliko mjeseci, banke osnažene velikim priljevom deviza zbog uvođenja eura bombardiraju promidžbenim porukama o povoljnim, osobito stambenim kreditima. Pobudilo je to optimizam svih, i onih koji bi kupili stan, i onih koji stanove prodaju. No, to nije dovoljno za veće promjene na tržištu, pa se zasad sve svelo na priličan porast intersa, neznatno više kupoprodaja, uz čvrsto fiksirane cijene.

- Tržište jest malo živnulo, ali ne zbog povoljnijih bankovnih kredita već više zbog kredita koji su se počeli realizirati u stambenim štedionicama - kaže Sandra Radan iz splitske agencije za nekretnine "Broker".

Veće zanimanje potencijalnih kupaca zamijetili su i u građevnim tvrtkama, no prodaja stanova nije ništa veća. Doduše, malo je bolju prodaja poslovnih prostora, ali to pripisuju kreditima kojima se potiče malo poduzetništvo. Skeptični su još glede kredita kojima se reklamiraju banke.

Kamate su im, kažu, osjetno niže, ali su ostali uvjeti uglavnom i dalje nepovoljni. Teško je, ističu, naći jamce, a nekretnina na koju se knjiži hipoteka mora biti barem 30 posto vrednija od iznosa kredita. Unatoč tome nadaju se da bi veća količina kreditnog novca na tržištu uskoro ipak mogla donijeti osjetno veći promet. No, ne i pad cijena, barem ne u skorijoj budućnosti.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr