Poduzetnik, vlasnik Grupacije Pivac

Miljenko Pivac

01.12.2016.
u 00:00
Miljenko je mesarski obrt otvorio 1952. Supruga Mia prodavala je meso u mesnici. U poslu su mu se pridružila i trojica njegovih sinova i njihove supruge. Tako se obrt širio šezdesetih i sedamdesetih godina.
Pogledaj originalni članak

Rođen je u mjestu Zavojane pored Vrgorca. Njegovog oca Antu smatraju  začetnikom obiteljskog posla. Kupio bi kravu na sajmu u Imotskom i doveo je u selo. Potom bi je zaklao, objesio na murvu i u komade prodavao susjedima. Kako nije bilo hladnjaka, meso se nije moglo čuvati, sve je trebalo isti dan prodati.  

Mesarski obrt otvorio je Miljenko 1952. kad se doselio u Vrgorac. On je nabavljao stoku i sjekao meso, supruga Mila prodavala ga je u mesnici. U poslu su mu se kako su odrastala pridružila i trojica njegovih sinova: Tonči, Ivica i Neven. Kako su se ženili i njihove supruge. Šezdesetih i sedamdesetih godina obrt se širio.[PHOTOS] 

Otvorili su mesnice u  Pločama, Makarskoj, Metkoviću, Ljubuškom, Međugorju.

Stoku su nabavljali po stočnim sajmovima, ponajviše u Bosni. Cijela obitelj je radila u tom obrtu. Kad bi djeca došla iz škole išli bi u klaonicu i pomagali u poslovima, od deranja kože do čišćenja. Kraj socijalizma dočekali su kao imućni ljudi.

Poduzeće su otvorili 1990. Počeli su otvarati sušare, mesnice, klaonice. Posvetili su se i obradi suhomesnatih proizvoda, pršuta, pancete i kraškog vrata. Početak prave ekspanzije dogodio se 2000. Tada su imali 100 milijuna kuna prometa.

Sedam godina kasnije bila je milijarda kuna. Kupili su Dalmesso iz Klisa, Karlovačku mesnu industriju, ulazili su i u turizam. Imaju dvije velike farme bikova u Pitomači i Karlovcu kapaciteta 4000 bikova u tovu godišnje. Postali su i vlasnici triju hotela. Imaju 10 posto udjela u „Krašu“.

U Grupaciji Pivac zaposleno je ukupno 1200 ljudi. Od toga ih u Mesnoj industriji „Braća Pivac“  radi 400.

Njihova tvrtka puni 40 posto gradskog proračuna u Vrgorcu u kojem zbog te mesne industrije gotovo nema nezaposlenih.

2010. ih je posjetila inspekcijska služba Ministarstva poljoprivrede. U anonimnoj predstavci koju je podnio carinik iz Ploča  tvrdilo se kako ta tvrtka skladišti 2000 tona mesa u nezadovoljavajućim uvjetima, u skladištu unutar Luke Ploče. 2011. im je u požaru izgorio dio novog pogona s najmodernijom opremom za rasijecanje svežeg mesa u Vrgorcu.

Miljenko Pivac se zbog godina povukao. Trojica braće imaju po idealnu trećinu suvlasništva u tvrtki i donose sve odluke. „Među nama je apsolutno povjerenje. Čak i ako se naše žene zavade pa ne razgovaraju, a znalo je i toga u prošlosti biti, nas se to ne tiče“, objasnili su.

Uključili su se i u politiku. Sa svojom listom izišli su na lokalne izbore i ušli u općinsko vijeće.  U tvrtki sada već radi treća generacija, unuci Miljenka Pivca. O braći Pivac privatno se malo zna. Ne istupaju često u javnosti. Ivica Pivac, srednji brat rođen 1955. koji je i predsjednik Uprave, ima samo jednu strast a ta je svaki dan planinariti i hodati po Biokovu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.