Violončelist

Luka Šulić

Foto: petar glebov/pixell
stjepan hauser i luka šulić u lisinskom
Foto: arhiva VL
Luka Šulić i Stjepan Hauser,
Foto: arhiv vl
stjepan hauser i luka šulić
Foto: arhiva VL
Luka Šulić, Steve Vai i Stjepan Hauser
01.12.2016.
u 00:00
Luka je violončelo počeo svirati od svoje pete godine. Osvojio je niz nagrada na međunarodnim natjecanjima uključujući prvu i posebnu nagradu na 7. Lutoslawskom međunarodnom violončelističkom natjecanju u Varšavi 2009. godine, kao i prvu nagradu na natjecanju Europske radijske unije "New Talent" u Bratislavi 2006. godine.
Pogledaj originalni članak

Violončelist Luka Šulić rođen je 25. kolovoza 1987. u Mariboru u glazbeničkoj obitelji. Sin je violončelista Bože Šulića i glazbene teoretičarke Alije, rodom iz Izole. Zahvaljujući ocu Dubrovčaninu ima hrvatsko državljanstvo (i u prezimenu ‘ć’, a ne ‘č’).

Ima mlađu sestru Evu koja svira violinu, i brata Andriju, gitarista koji je član mariborskog rap sastava Tekochee Kru. Luka je odrastao u Mariboru te Sloveniju smatra svojom domovinom.

Luka je violončelo počeo svirati od svoje pete godine. Glazbeno obrazovanje je stjecao u rodnom Mariboru, potom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Valtera Dešpalja, a školovanje je nastavio u Beču kod profesora Reinharda Latzka. Trenutno studira kod Matsa Lidstroma na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Osvojio je niz nagrada na međunarodnim natjecanjima uključujući prvu i posebnu nagradu na 7. Lutoslawskom međunarodnom violončelističkom natjecanju u Varšavi 2009. godine, kao i prvu nagradu na natjecanju Europske radijske unije "New Talent" u Bratislavi 2006. godine.

Foto: petar glebov/pixell
stjepan hauser i luka šulić u lisinskom
Foto: arhiva VL
Luka Šulić i Stjepan Hauser,
Foto: arhiv vl
stjepan hauser i luka šulić
Foto: arhiva VL
Luka Šulić, Steve Vai i Stjepan Hauser

Dobitnik je i prestižne nagrade na natjecanju za nagradu sponzora Kraljevske glazbene akademije u Londonu, gdje je pobijedio u jakoj konkurenciji izvođača svih profila, instrumentalista i pjevača.

Nastupao je na većem broju koncerata u Europi, Južnoj Americi i Japanu, u većim koncertnim dvoranama poput Wigmore Halla, Amsterdam Concertgebouwa, Musikvereina i Konzerthausa u Beču. Kao solist je nastupao sa orkestrima kao što su Australski komorni orkestar, Varšavska filharmonija, Ruski simfonijski orkestar, Slovenska filharmonija, Slovačka filharmonija, Zagrebačka filharmonija, Zagrebački solisti i drugi.

Redovno nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama i Ljubljanskom festivalu.

U siječnju 2011. zajedno sa Stjepanom Hauserom obradio je poznati hit Michaela Jacksona "Smooth Criminal", koji je u njihovoj violončelističkoj izvedbi u samo nekoliko dana postao hit na YouTubeu. Hrvatska je publika prvi puta uživo čula “Smooth Criminal” u njihovoj izvedbi uz djela Sarasatea, Šostakoviča i Rimski-Korsakova  na humanitarnom koncertu za Japan u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Proslavili sus e kao 2cellos.

2012. imali su nastupe u 150 gradova u svijetu. Redovito nastupaju na turnejama Eltona Johna na zahtjev megapopularnog glazbenika.

Godine 2013. Luka je prekinuo šestogodišnju vezu s pijanisticom Mijom Miljković.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.