Umirovljeni general zbora

Anton Tus

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
anton tus
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
anton tus
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
anton tus
Foto: Robert Anić/PIXSELL
anton tus
01.12.2016.
u 00:00
Od 1968. do 1969. zapovjednik je 204. lovačkog avijacijskog puka, načelnik štaba i zapovjednik 15. divizije Protuzračne obrane, zapovjednik 5. korpusa Ratnog vazduhoplovstva i protuzračne obrane te od 16. kolovoza 1985. do svibnja 1991. načelnik RV i PZO-a u bivšoj JNA. Hrvatskoj vojsci pristupio je u rujnu 1991. Bio je prvi načelnik Glavnog stožera HV-a.
Pogledaj originalni članak

Rođen je 22. studenog 1931. u mjestu Bribir kod Crikvenice. S navršenih trinaest godina, 1941. stupio je u partizanske odrede Jugoslavije. Poslije Drugog svjetskog rata završio je Zrakoplovnu vojnu akademiju i Ratnu školu. Školovao se i u Komandnoj školu u Moskvi.

Od 1968. do 1969. zapovjednik je 204. lovačkog avijacijskog puka, načelnik štaba i zapovjednik 15. divizije Protuzračne obrane,  zapovjednik 5. korpusa Ratnog vazduhoplovstva i protuzračne obrane te od 16. kolovoza 1985. do svibnja 1991. načelnik RV i PZO-a u bivšoj JNA. Bio je član Komiteta Organizacije SKJ u JNA. Bio je prvi pilot koji je upravljao i ruskim MIG-ovim i američkim nadzvučnim zrakoplovima F-16.  U JNA je imao čin general pukovnika.

Hrvatskoj vojsci pristupio je u rujnu 1991. Bio je prvi načelnik Glavnog stožera HV-a od 21. rujna 1991. do 22. studenog 1992. Nakon toga je član Vijeća narodne obrane RH te do 1. prosinca 1995. glavni vojni savjetnik predsjednika RH Franje Tuđmana. 

Pročelnik Ureda za međunarodnu vojnu suradnju postao je od 1. prosinca 1995. do 12. ožujka 1996. Potom odlazi u mirovinu, ali se ponovno aktivira te je od 2001. do 2005. šef Misije Republike Hrvatske pri sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
anton tus
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
anton tus
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
anton tus
Foto: Robert Anić/PIXSELL
anton tus

Kaže kako su školovani časnici koji su pristgli iz bivše JNA udarili temelje Hrvatske vojske. Naglašava kako su svi došli braniti svoju zemlju, riskirali su puno ali se nisu dvoumili. „Mi časnici i dočasnici, odnosno oficiri i podoficiri iz JNA, bili smo najviše izloženi. Bilo je tu i političkih i ideoloških i obiteljskih lomova. Ljudi su proživljavali svašta. Teška su to bila vremena i odluke, ali došli smo ispuniti i svoj dug prema domovini kao profesionalni vojnici“, rekao je o tom razdoblju.

U Hrvatkoj vojsci je dobio najviši čin, general zbora. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom hrvatskog trolista. Danas je u mirovini. Živi u Zagrebu. „Zauzimao sam se za ulazak Hrvatske vojske u Banju Luku i najveća pogreška međunarodne zajednice je što to nije dopustila, to bi bio definitivni vojni i politički poraz velikosrpske ideje u Hrvatskoj i BiH“, rekao je o kraju vojnih operacija 1995. koje su dovele do trajnog prekida vatre i mirovnih pregovora.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.