Kolumna

Ćorava bomba u katedrali u Zagrebu

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Ćorava bomba u katedrali u Zagrebu
17.09.2012.
u 12:00
Podlogu za ovakvu komunikaciju nasiljem stvorile su nakaradne društvene elite, koje su zaposjele sve ključne točke odlučivanja u zemlji
Pogledaj originalni članak

Umjesto da se kao društvo razvijamo i napredujemo, čini se da smo iz dana u dan, iz godine u godinu, sve nazadniji i primitivniji. Kao da čeznemo za nazatkom, a ne napretkom. Kao da ne možemo odoljeti iskonskom zovu divljaštva i barbarizma, pa umjesto civilizacijske dijalektike napretka izabiremo divljaštvo i nasilje kao modus vivendi ne samo današnjice nego i budućnosti.

Jer kako drukčije opravdati (danas tjedan dana staru) vijest da je u zagrebačku katedralu postavljena bomba, pa je morala intervenirati policija sa svojim specijalcima i pirotehničarima i psima, prvi put u povijesti zagrebačke prvostolnice.

Premda su svi znali da je prijeteći e-mail koji je stigao na adresu glavnog urednika Glasa Koncila bila lažna dojava i da od bombe i njezina buma nema ni ‘b’, šokira činjenica da je nekoj budali palo na um posegnuti upravo za takvom prijetnjom. No, ta budala nije sama i nije slučajno da je “bombu” tempirala zbog propovijedi kardinala Bozanića u Mariji Bistrici.

Onaj tko je poslao prijeteći e-mail o bombi u zagrebačkoj katedrali produkt je ovoga vremena. A vrijeme je to u kojemu se ne samo Katoličkoj crkvi nego i ostalim vjerskim zajednicama i religiji poručuje da su nepotrebni u jednome društvu, da su nazadni i neprilagodljivi suvremenim tijekovima te da ih treba ukloniti ne samo s društvene scene nego i sa svih mogućih pozicija s kojih mogu utjecati na ključne tijekove u društvu. Bez obzira na to što se radi o tzv. univerzalnim vrijednostima, koje zastupaju vjerske zajednice, njihov glas danas nije poželjan ni o pitanju obitelji, života, rada, poštenja, morala, ljudskosti... Kreatori društvenog mnijenja poručuju da im to ne treba i vrebaju svaku priliku kako bi se poslanje i rad vjerskih zajednica izvrgnuo ruglu, a vjernici marginalizirali.

Dakako, to je posve paradoksalno ako se zna da Katolička crkva (i ostale vjerske zajednice) uživa čitav niz pozitivnih društvenih privilegija, od vjeronauka u školi do financiranja preko državnog proračuna.

No, možda su upravo te privilegije, stečene prije 15-ak ili 20 godina, bumerang koji se danas vraća vjerskim zajednicama jer su ugovarajući raznorazne ovozemaljske blagodati pristale na svojevrstan ugovor s đavlom, postajući dio sekularnog sustava, koji im ni po čemu nije imanentan i koji prijeti da im razori esencijalno poslanje.

Ćorava prijetnja bombom u zagrebačkoj katedrali upravo to potvrđuje. Potvrđuje da smo kao društvo spali na najnižu razinu divljaštva i da ne možemo komunicirati dijalogom i međusobnim razumijevanjem, već nasiljem. A podlogu za takvo ponašanje stvorile su nakaradne društvene elite, koje su u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina zaposjele sve ključne točke odlučivanja, gospodarenja i informiranja u ovoj zemlji.

Potpis na “bombi” u katedrali zapravo je njihov. Zajednički. A aktualna društvena klima u kojoj živimo samo je pogodovala da takva prijetnja izađe na svjetlo dana. I duboko zabrine sve koji su se još uvijek u stanju brinuti za opće dobro, a ne samo za vlastite interese, što se u ovoj zemlji nameće kao jedina opcija društvenog suživota.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

GA
gadovi
14:24 17.09.2012.

Za podjednaku je osudu "budala" koja je to napravila što je napravila kao i "ćoravi biskupi" u katedrali u Zagrebu čije se aktivnosti svode uglavnom na nepriznavanje i osporavanje demokratski izabrane vlasti. Sad već počimaju namjrno prkositi narodu i osporavati njegovu volju jer valjda nije u suglasju sa voljom biskupa.. Dakle trebali smo valjda birati ono što "ćoravi" biskupi misle da smo trebali birati. Baš poput ove ćorave "budale" i crkva sve više razotkriva da funkcinira kao ćorava desničarska falanga. Gdje je tu Isus Krist? Bojim se da je otišao kvragu?

AR
arjavas
14:28 17.09.2012.

ovo nije ni prva ni zadnja najava podmetanja bombe kod nas . Kod nas su to sada srećom samo najave ,. dali to netko radi iz zabave ili ozbiljno prijeti , terbale bi utvrditi službe zadužene za to . Pavičić to jednostrano ocjenjuje i krivi sadašnju vlast . Pavičiću kao da crkva nije izgubila ugled , svojom rastrošnošću . ( gradnjom velebnih zgrada u vrijeme krize i sl) gledanjem kroz prste očitom kriminalu bivših vlasti , pa čak i dodvoravanjem tim kriminalcima. .

CH
Charles
14:17 17.09.2012.

"Umjesto da se kao društvo razvijamo i napredujemo, čini se da smo iz dana u dan, iz godine u godinu, sve nazadniji i primitivniji. Kao da čeznemo za nazatkom, a ne napretkom. Kao da ne možemo odoljeti iskonskom zovu divljaštva i barbarizma, pa umjesto civilizacijske dijalektike napretka izabiremo divljaštvo i nasilje kao modus vivendi ne samo današnjice nego i budućnosti" Da, točno tako je bilo 1991.