Igor Oppenheim:

Zbog HBOR-a će skoro samo strane tvrtke moći izvoditi velike infrastrukturne projekte

Foto: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Zbog HBOR-a će skoro samo strane tvrtke moći izvoditi velike infrastrukturne projekte
18.11.2015.
u 15:45
Zbog politike HBOR-a građevinari se teško okreću izvoznim prihodima, a problem je i manjak podrške političara
Pogledaj originalni članak

Banke ne prate izvoznike iz grupe predstečajnih dužnika jer ih unatoč riješenoj nagodbi ne drže solventnima, ističe predsjednik uprave zagrebačke Ingre Igor Oppenheim u razgovoru za Poslovni dnevnik, prvom nakon što mu je za vođenje poslovanja te kompanije u idućih pet godina povjeren i novi mandat.

Godinu dana poslije predstečaja, kakvi su rezultati Ingre?

Ukupni prihodi su u prva tri kvartala porasli sa 90 na 323 milijuna kuna. Naplatili smo neke poslove u Iraku i Alžiru te za autocestu Zagreb – Sisak, no ipak je najveći skok ostvaren od prodaje stanova i poslovnih prostora na projektu Dvori Lapad u Dubrovniku. Iz toga ćemo zatvoriti preneseni dio duga prema PBZ-u, koji nije ušao u obveznice, a riječ je o 113 milijuna kuna. Poslovni prihodi veći su 51 posto; došli su na 104 milijuna kuna u odnosu na treći kvartal lani. Kompanija raspolaže sredstvima za namirenje dugova vjerovnicima te za normalno funkcioniranje. Sredinom godine izdali smo i obveznice preko povezanog društva Lanište u iznosu od 53,4 milijuna eura, a kod investitora, osobito nekih stranih, postoji interes za kupnju.

Što su kompanijski ciljevi?

Uz provedbu svih odredaba potpisanih s vjerovnicima, što je rješenje Ingrinih dugova kroz uspješno okončanu predstečajnu nagodbu krajem 2014., planiramo širiti poslovanje.

Koja su tržišta mete?

Uz Njemačku, gdje su naši poslovi vrijedni 60-ak milijuna eura godišnje, u EU još nas zanima širenje na Skandinaviju te Slovačku i Češku, koje su vrlo atraktivne zbog poreznih pogodnosti. Dogodine krećemo u osnivanje lokalnih tvrtki u suradnji s desetak hrvatskih poduzetnika, a s ciljem zajedničkog nastupa na velikim tenderima. Zanimaju nas i Rusija te Turkmenistan, Kazahstan i druge zemlje s potencijalom u nafti, koje žele investicije. Za prodor na ta tržišta važni su i posebni poticaji na planu političkih odnosa, gdje smo deficitarni. Što se tiče Alžira, do kojeg nam je jako stalo, tamo Ingra bilježi 40 godina poslovanja u kontinuitetu.

Kreće li se nakon predstečaja nabolje u vezi s bankarskim praćenjem hrvatskih izvoznika?

HBOR, koji i nije banka, iako raspolaže velikim sredstvima, ima limite te nije dobro organiziran. Smatram kako bi po uzoru na slične institucije morao svoj kreditni potencijal pravilnije rasporediti po branšama, ovisno o udjelu gospodarskih djelatnosti u BDP-u, te kontrolirati izvršenja. Dok se tako ne poslože stvari, HBOR će biti 'kasica prasica' s najvećom koristi za one koji prvi zagrabe. Za hrvatske građevinare to znači da će se teško preorijentirati na izvozne prihode, a s obzirom na stanje na domaćem terenu, mogu reći da smo blizu Sloveniji, tako da bi i u našoj zemlji isključivo strane kompanije mogle izvoditi infrastrukturne projekte. Vraćamo se na stanje Bechtela s početka cestogradnje, što je velika šteta. 

>> 'Izmiču nam veliki poslovi jer nas banke ne žele pratiti' 

>> 'HBOR ima smisla jedino ako je orijentiran prema izvozu'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.