slabiji urod

Za desetak dana do kupaca stižu prve sočne mandarine

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
08.09.2020.
u 14:30
Mandarine se u dolini Neretve proizvode na 2200 hektara; prve se beru rane sorte – zorica, ichimaru i chahare, potom i okitsu i ruske, koje su po kalibraži promjera od sedam do osam centimetara
Pogledaj originalni članak

Bilo bi dobro da su pale još jedna li dvije dobre kiše jer trenutačnim sustavom kap po kap, kojim do mandarina dolazi zaslanjena voda iz neretvanskih kanala, nismo zadovoljni. No što je, tu je, negdje je bolje, a negdje lošije – kaže opuzenski voćar Nikica Rešetina, koji se ove godine na oko tri hektara nasada nada urodu od oko 80 tona mandarina. Berba samo što nije počela, prvi zlatnožuti plodovi put kupaca će za 10-ak dana. Ne budu li se brali prerano, bit će slatki i sočni, jedino što će berba podbaciti 20-ak posto u odnosu na lanjsku, koja je bila u granicama prosjeka između 40 i 60 tisuća tona, dok ih se u rodnijim godinama u dolini Neretve bralo i 95-105 tisuća tona, doznajemo od Rešetine. No svako je zlo i za neko dobro – zbog korone će se ove sezone dolaziti još teže do berača, a kako je i manje od očekivanog, početna cijena najkvalitetnijih plodova zorane ili zorice, koja se prva bere, mogla bi biti 3,50, čak i 4 kune. Domaće tržište, računa se, progutat će polovicu uroda, oko 15-17 tisuća tona (oko 3,5 kg po stanovniku), a ostatak će u izvoz u Sloveniju, Srbiju...

Dobra i kvaliteta i veličina

– Nikako da nam dođe Putin, inače bismo konačno riješili i pitanje izlaska i na rusko tržište – smije se Rešetina.

Prve procjene Hrvatske voćarske zajednice govore o urodu od oko 32.000 tona mandarina, ali dobre kvalitete i ujednačene veličine, sa znatom zastupljenošću najtraženijih kalibara. Prvi razgovori o otkupnoj cijeni između vodećih otkupljivača i udruga poljoprivrednika počeli su, a kolika će ona biti, u najvećoj će mjeri ovisiti o vremenskim prilikama i količinama.

– Najveći je problem golemo sivo tržište koje se procjenjuje i do 20%, a koje izaziva poremećaje na tržištu, zbog čega je teško procijeniti urod i tržište. Budući da je kroz EU regulativu moguće iskoristiti dopuštene alate i mehanizme, RH bi trebala pronaći način da se formira višegodišnja prosječna ili čak zaštitna cijena kako bi se tržište u idućim godinama stabiliziralo i okrenulo kvalitetnijem otkupu i izvozu – tvrde u HVZ-u.

U regulaciji legalnih kanala prodaje resorno bi ministarstvo trebalo voditi brigu da oni koji dobivaju potpore svoj urod prodaju putem legalnih tržišnih kanala, a ne na crno.

– Koronakriza je na globalnom i europskom tržištu učinila svoje, pa se očekuje i veća potražnja za agrumima, među kojima je i mandarina. Zbog toga očekujemo da ćemo ove godine povećati izvoz na tradicionalna izvozna tržišta u regiji i EU, a već smo u kontaktu i s kupcima s novih tržišta – kazali su iz ENNA Fruita.

Ne trčite za cijenom!

Jedan od najvećih problema voćara jest “trčanje za cijenom” pa i prije vrhunca sezone i optimalnih rokova berbe za pojedinu sortu počinju s berbom nedozrelih plodova koji završe na tržištu i ruše ugled kod potrošača.

– Mandarina je jedna od najvažnijih voćnih vrsta po kojoj je Hrvatske prepoznata u regiji i EU pa je i kvaliteta ponude na tržištu od izuzetne važnosti – poručili su iz konzultantske kuće Smarter.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.