Godišnja skupština EBRD-a

Vujčić: Raste uvoz kapitalnih dobara, mogli bismo imati značajnije investicije

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Vujčić: Raste uvoz kapitalnih dobara, mogli bismo imati značajnije investicije
09.05.2018.
u 22:22
Prognozu za Hrvatsku u ovoj godini EBRD povećao je za 0,1 postotni bod, na 2,8 posto jer su se “istrošili” benefiti mini porezne reforme
Pogledaj originalni članak

Slijedi nam nekoliko godina slabijih ekonomskih rezultata, rast u regiji dosegnuo je vrhunac i s prosječnih 3,8 posto u 2018. trebao bi pasti na 3,3 posto, a dogodine na 3,2 posto – objavio je EBRD prognozu za gospodarstvo u predstojećem razdoblju na svojoj Godišnjoj skupštini u jordanskom Ammanu koja se, unatoč takvim najavama, ove godine odvija pod motom „Energiziranje gospodarstava“. Jer će prosječan rast u 2018. i 2019. ipak biti viši od prosjeka za razdoblje od 2014. do 2016. Prognozu za Hrvatsku za tekuću godinu povećali su za 0,1 postotni bod, na 2,8 posto, što je  jednako kao i lani, ali usporavanje u odnosu na 3,2 posto koliko smo imali 2016., jednim dijelom i jer su se „istrošili“ benefiti koje je donijela mini porezna reforma.

– Pad dolazi ponajprije iz rasta uvoza, a rast dolazi iz dobre turističke sezone, jake potrošnje kućanstava i investicija. Nastavlja se fiskalna konsolidacija sa suficitom od 0,8 posto BDP-a. Iako javni dug pada od 2016., još uvijek je 78 posto BDP-a. Rani indikatori pokazuju da se može očekivati vjerojatno još jedna rekordna turistička sezona – analizirali su u EBRD-u hrvatsko gospodarstvo kojem prognoziraju i bolju iskoristivost EU fondova.

Rizik za kratkoročno usporavanje još uvijek vide i u zbivanjima oko Agrokora. Guverner HNB-a Boris Vujčić, koji također sudjeluje na Godišnjoj skupštini EBRD-a, komentira kako su im prognoze više – manje u skladu s HNB-ovima i najavama EK-a. Izvoz je još glavni motor rasta, ali s manje pozitivnim neto doprinosom jer raste i uvoz.

– Dobro je što su komponenta koja raste u uvozu kapitalna dobra, što može značiti da ćemo sad vidjeti značajnije investicije koje su izostale u 2017. kad smo imali podbačaj u odnosu na naše prognoze – optimističan je Vujčić koji napominje da prvi put nakon krize imamo i rast kreditiranja stanovništva, od oko 3 do 3,5 posto te rast kredita poduzeća od oko 4 posto, znači više od rasta BDP-a.

Pozitivan je doprinos i rasta potrošnje. Kad je posrijedi financiranje EBRD-a, ističe da smo mi jedna od zemalja koja je najviše koristila njihove kredite mjerene iznosom po stanovniku, ukupno oko 3,6 milijardi eura.

– Sad se interes EBRD-a seli na manje razvijene regije, prema istoku. Fokusirani su na područja za koja smatraju da više trebaju njihovu pomoć – pojašnjava guverner.

U Hrvatskoj trenutačno EBRD financira šest projekata s državnim jamstvima, a polovica njihove izloženosti je i u privatnom sektoru. Financiranje je vrlo povoljno, Vujčić napominje da i kompanije srednjeg rejtinga, pa i ispod njega, mogu dobiti kredite uz kamatu od 1,8 do 2,2 posto. Da su projekcije EBRD-a usklađene i s onima Vlade RH, potvrdio je ministar financija Zdravko Marić.

– Prošlu godinu Hrvatska je povećala privatne investicije za više od 7 posto, no ima prostora i za poboljšanje javnih investicija, ponajprije onih koje se financiraju iz EU fondova – kaže Marić.

Jedna od tema skupa je i jačanje otpornosti na klimatske promjene, a na pitanje kakvi bi stvarno bili podaci o BDP-u da se uključi njihov trošak, guverner je ustvrdio da se klimatske promjene na neki način već uzimaju kao trošak u ekonomskim izračunima, gdje je u značajnoj mjeri prisutna subvencija za proizvodnju „zelene“ energije.

– No, BDP se desetljećima ovako mjeri, inače ne bismo znali što mjerimo, pratiti kako se stvari mijenjaju – smatra Vujčić. Kao najveći geopolitički rizik vidi trgovinski rat koji bi mogao usporiti investicije, a posljedice izlaska SAD-a iz sporazuma s Iranom na globalnu ekonomiju još je, kaže, nemoguće utvrditi jer se ne zna ni hoće li Iran ostati u sporazumu.

Godišnja skupština EBRD-a

Traje drugo najduže razdoblje globalnog rasta u povijesti – već 9 godina

U središnjoj i istočnoj Europi trenutačno postoji više od 600 FinTecha. Više od 60% u biznisu plaćanja i transakcija ili financiranja, uključujući „peer to peer“ kreditiranje (ili crowdfunding, 12% u platformama za trgovanje, „robotiziranom“ savjetovanju, analizama osobnih financija, a ostatak pokriva kriptovalute, praćenje troškova, osiguranje, upravljanje rizicima i prevenciju prijevara.

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

RI
rimac444
22:20 09.05.2018.

druže vujčiću, ti i tvoj instruktor vohatiski ste uništili hrvatsku ekonomiju, realni sektor. Pogodovali ste stranim bankama, uvoznom lobiju i srušili konkurentnost privrede. ,Trebali biste zbog toga biti procesuirani i u zatvoru, no UDBA čuvak partijske kriminalce

DU
Deleted user
21:59 09.05.2018.

gospodine guverneru toliko ste po svijetu sto je dobro... ...koliko ste utjecali odnosno lobirali po svijetu da se investira u hrvatsku....konstatacije o ekonomskim projekcijama za hrvatsku su kao kula od karata....

SD
sdpesticid
22:21 09.05.2018.

h 3,8 posto u 2018. trebao bi pasti na 3,3 posto, a dogodine na 3,2 posto – objavio je EBRD prognozu --- ''trebao bi'' !? pazi ti ovog lika, on je guverner koji nagađa a radi s milijardama našeg novca. momentalni otkaz, i njemu i onom tko ga je postavio na to mjesto.