Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rast u eurozoni usporio na 0,4 posto

Osim lošijeg vremena, uzroci usporavanja traže se i u jakom tečaju. Usporavanje bi moglo zaustaviti promjenu monetarne politike
03. svibnja 2018. u 12:11 2 komentara 90 prikaza
Ilustracija
Foto: Filip Brala/Pixsell

Gospodarski rast u eurozoni u prvom ovogodišnjem kvartalu usporio je na 0,4 posto prema prethodnom tromjesečju, što predstavlja najmanje povećanje u posljednjih šest kvartala tako da analitičari vjeruju da će objava utjecati na brzinu kojom će središnja banka mijenjati smjer monetarne politike.

holding Godišnje izvješće Zagrebački Holding lani poslovao s 1,7 milijuna kuna dobiti, ima preko 11 tisuća zaposlenih

Usporavanje se veže uz lošije vrijeme, ali i jačanje tečaja.

BDP Europske unije na međugodišnjoj je razini rastao 2,5 posto, za razliku od zadnjeg kvartala 2017. kad je stopa rasta bila 2,8 posto. Prva procjena kvartalnog rasta u Hrvatskoj još nije objavljena, a prema dostupnim podacima, usporavaju industrijska proizvodnja, građevinarstvo te izvoz, dok s druge strane uvoz raste po dvoznamenkastim stopama. Blaže nego prijašnjih mjeseci rasla je i trgovina na malo.

Petrokemija DUGOVI IZ PROŠLOSTI Petrokemija: gubitak U 2017. povećan za 95,8 milijuna kuna SAP Uspješan početak godine SAP predstavio financijske rezultate za prvi kvartal 2018. FINA bez konzuma Fina objavila: Lidl s najvećim prihodom u trgovini na malo
ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • KaraMarko:

    BDP Srbije je 3,5 posto sva sreca nije u EU.

  • juma:

    Godpodarski pokazatelji u Hrvatskoj biti ce jos i gori. Uostalom, neki negativni trendovi su poznati, samo jos nisu objavljeni, jer su Plenkovic i mediji u jos uvijek u ljubavnom zagrljaju. Bitno je da se energija i resursi trose na nategnuto ... prikaži još! odrzavanje parlamentarne vecine, Istanbulsku Konvenciju, svadju s velikosrbima, Jasenovac i Bleiburg i svakojaka svjetonazorska politiziranja od kojih nema kruha. Gospodarstvo i njegova ucinkovitost, kao i reforme su u ovoj drzavi oduvijek bili na zadnjem mjestu.