DZS:

Vrijednost izvršenih građevinskih radova 15,4 posto veća nego 2018.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Broj stalno zaposlenih građevinara i dalje pada i kreće se oko 66 tisuća
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
Radnici na građevini
09.03.2020.
u 11:53
Ukupna vrijednost novih narudžbi građevinskih radova tijekom prošle godine iznosi 23,04 milijarde kuna.
Pogledaj originalni članak

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u prošloj godini veća je za 15,4 posto u odnosu na 2018., a vrijednost novih narudžbi je povećana za 20,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se odnose na poslovne subjekte s 20 i više zaposlenih.

Samo u četvrtom lanjskom tromjesečju, vrijednost građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima izvele tvrtke s 20 i više zaposlenih veća je za 9,2 posto nego u istom tromjesečju godinu prije, a vrijednost novih narudžbi povećana je za 22,5 posto.

Ukupna vrijednost novih narudžbi građevinskih radova tijekom prošle godine iznosi 23,04 milijarde kuna i to 11,1 milijardu kuna za radove na zgradama i 11,9 milijardi kuna na ostalim građevinama.

Ukupna vrijednost radova koji su u tom razdoblju već izvedeni iznosi 26,3 milijarde kuna. Od tog iznosa, tvrtke s 20 i više zaposlenika s vlastitim su radnicima izvele radove vrijedne 17,9 milijardi kuna, a s podizvođačima 8,4 milijarde kuna.

Podaci DZS-a pokazuju da se manji dio ukupne vrijednosti građevinskih radova izvedenih s vlastitim radnicima odnosno 8,5 milijardi kuna, odnosi na radove na zgradama, dok je vrijednost radova izvedenih na ostalim građevinama iznosila 9,4 milijarde kuna.

Najveći dio tog iznosa, po 33,4 posto, odnosi se na nestambene zgrade i prometnu infrastrukturu. Izvršeni radovi na cjevovodima, komunikacijskim i energetskim vodovima zauzimaju 15,6 posto, stambenim zgradama 14,3 posto, složenim građevinama na industrijskim prostorima dva posto i ostalim građevinama 1,3 posto.

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.