infrastruktura za bolju konkurentnost

Voćarima i povrćarima hladnjače za 74.000 tona uroda

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Voćarima i povrćarima hladnjače za 74.000 tona uroda
28.03.2019.
u 08:26
Iz Ministarstva ističu kako se voće u Hrvatskoj proizvodi na oko 30 tisuća hektara, na kojima su ukupni godišnji prinosi u prosjeku 196.000 tona, od čega najviše, 77.000 t jabuka
Pogledaj originalni članak

Nepostojanje skladišnih kapaciteta pri proizvođačkim organizacijama voćara i povrćara zbog kojega se njihova roba u sezoni, kad cvjeta i uvoz, prodaje u bescjenje, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je riješiti pozivom za javnu nabavu za izradu tipske projektne dokumentacije za izgradnju skladišno-distribucijskih i skladišnih centara, priopćili su iz resornog ministarstva. Novac za izradu dokumentacije financirat će se iz proračuna, a skladišta, očekuje se, jedinice lokalne samouprave i EU.

Iz Ministarstva ističu kako se voće u Hrvatskoj proizvodi na oko 30 tisuća hektara, na kojima su ukupni godišnji prinosi u prosjeku 196.000 tona, od čega najviše, 77.000 t jabuka. Skladišni kapaciteti za voće i povrće u odnosu na tu brojku različiti su od županije do županije. U pravilu su dostatni za 53.000 t voća, ali tehnološki zastarjeli i neadekvatni za kvalitetno skladištenje i čuvanje. Programom izgradnje infrastrukture za prijem i trženje poljoprivrednih proizvoda u sektoru voća i povrća Ministarstvo tako planira gradnju sedam skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, svaki kapaciteta 5000 t (3000 t za voće i 2000 tona za povrće) te 13 skladišnih centara pojedinačnog kapaciteta 3000 tona u sljedeće tri godine.

– Želimo pomoći našim voćarima i povrćarima koliko možemo te izgraditi hladnjače koje će im omogućiti da svoje proizvode prodaju kada je najveća potražnja i kad mogu ostvariti najveću cijenu – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ističući kako je sektor voća i povrća jedan od prioriteta hrvatske poljoprivrede. Gradnja centara, kroz koje će udruženi proizvođači ojačati položaj u lancu opskrbe hranom, planirana je u idućoj godini. Od projektanata se očekuje da predvide i mogućnost dogradnje dodatnih kapaciteta te prostore za sortiranje, pakiranje i preradu, čuvanje smrznutog voća i povrća, linije i tunele za brzo smrzavanje, proizvodnju soka, sušaru i aukcijsku dvoranu. Projektnim zadatkom predviđena je i proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz fotonaponskih panela koji će se postaviti na krov objekata.

>>Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.