Najavili poduzetnici

U 2016. godini vraćamo se ulaganjima i zapošljavanju

Foto: Foto: Darko Gorenak
U 2016. godini vraćamo se ulaganjima i zapošljavanju
07.02.2016.
u 00:08
Većina poduzetnika očekuje da će godinu obilježiti veći rast od onoga u 2015., a 33 posto ih najavljuje otvaranje novih radnih mjesta
Pogledaj originalni članak

I poduzetnici, prema iskustvu u radu na terenu, i analitičari iz bankarskog sektora, koji zaključ- ke vuku iz makroekonomskih pokazatelja, uvjereni su da će u 2016. doći do stabilnog rasta. Nakon dugog razdoblja razduživanja čini se da će u tekućoj godini početi novi ciklus investicija i građana i tvrtki. Banke najavljuju zaokret prema financiranju poduzetnič- kih projekata iako posljednjih godina nisu bile oslonac poduzetnicima, već im je lakše bilo financirati državu. S obzirom na to da je i Vlada najavila bolju poduzetnič- ku klimu, velik broj poduzetnika ohrabren je u pokretanju novih investicija. Poduzetnici nam kažu da ih banke zovu i nude kredite po puno povoljnijim uvjetima nego za vrijeme krize, HBOR navodno ima i do sedam milijardi kuna na raspolaganju za izvoznike i nove investicije, a uključio se i HNB, koji je za poduzetnike oslobodio tri milijarde kuna.

Ulaganje u modernizaciju

Uz takvu potporu poduzetnici su spremni na ulaganja, pa u anketi Privrednog vjesnika njih 44 posto očekuje da će se dogoditi pozitivan pomak kod uvjeta za investiranje i poslovanje. – Ove godine u razgovoru s bankama vidimo velik interes za financiranje, odnosno kažu da će se više posvetiti financiranju projekata u poduzetništvu – kaže nam čelnik DIV grupacije Tomislav Debeljak. Potvrđuje to i Ilija Tokić iz tvrtke Tokić i najavljuje novu investiciju od 10 milijuna eura. No svi su složni da im je potrebno veće ohrabrenje države koja neće kočiti projekte, a koji su nužni za nastavak gospodarskog rasta. Iako su poduzetnici i prošlu godinu ocijenili dvojkom, ipak veći optimizam pokazuju za ovu godinu. Osim većih investicija, više od polovice njih u anketi očekuje da će gospodarski rast u ovoj godini biti malo veći. Zato ih većina drži da će lakše prebroditi posljedice krize, a to će postići povećanjem plasmana, a uz izvoz, nadaju se i većim prihodima i neto dobiti. Optimistično se nakon godina štednje i rezanja troškova, ponajprije na radnicima i njihovim pla- ćama, najavljuju investicije prije svega u modernizaciju kapaciteta i obrazovanje te istraživanja i razvoj.

Presudno smanjiti deficit

Analitičari RBA konzervativni su u procjeni rasta BDP-a u tri godine pa su za 2016. najavili blagi rast od jedan do dva posto BDP-a s jedva primjetnim padom nezaposlenosti. Brojke s terena govore druga- čije jer je više od trećine poduzetnika najavilo nova zapošljavanja te ukupno veći broj zaposlenika. Ono što ostaje kao stalni problem jesu državni deficit i javni dug koji već dugo vremena podiže cijenu zaduženja tvrtkama pa tako smanjuje konkurentnost hrvatskog proizvoda i isplativost investicija. U RBA kažu da će javni dug iznositi 345 mlrd. kuna u 2018., a da se crna prognoza ne bi ostvarila, ministar financija morat će ispuniti obećanje o znatno nižem deficitu od očekivanih 4%. •

>> 'Još se dugo neće kupovati automobili ili stanovi. Milanović je u krivu ako misli da je izlazak iz krize rezultat njegove Vlade'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar R & I
R & I
00:42 07.02.2016.

Zelio bih vjerovati, nazalost uvijek je to "ALI".

DU
Deleted user
01:11 07.02.2016.

Jer to oni što su ''pošteno'' zaradili zadnjih 5 godina nakon odlaska Sanadera i naravno sada kreću sa ulaganjima i legalizacijom teško stečena novca???

DU
Deleted user
01:15 07.02.2016.

Već 20 godina slušamo istu priču o kapitalnim ulaganjima poduzetnika stoga jedno pitanje kad će narod konačno osjetiti boljitak od tog svog ulaganja u te lopove koji sebe nazivaju poduzetnicima i koji redovito dobivaju Zlatne kune i onda zaglave na odmoru u Remetincu???