Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Zagreb: Brojni građani i turisti uživaju u adventskom ugođaju
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Zagreb: Brojni građani i turisti uživaju u adventskom ugođaju
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Zagreb: Brojni građani i turisti uživaju u adventskom ugođaju

Turistička sezona rekordima je ušla u povijest, a još nije završila

09. 11. 2017. u 08:40 0
Za 10 mjeseci hrvatski su hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, ugostili 17,8 milijuna turista, dva milijuna više nego cijele 2016., oni su prosječno dnevno potrošili po 80 eura

Koliko smo puta čuli “rekordna sezona” već se pomalo i izlizalo, ali dvijetisućite su uistinu pozlatile hrvatski turizam. Poratni oporavak krenuo je s mršavih 2,4 milijuna turista 1995. Brojke su nezaustavljivo rasle da bi u 2017., dva mjeseca prije isteka godine, čuli sjajne podatke. Za deset mjeseci hrvatski su hoteli, kampovi, obiteljski smještaj, ugostili 17,8 milijuna turista i uknjižili 100,3 milijuna noćenja. Pritom je dugo sanjano stomilijuntno noćenje ostvareno i prije negoli je listopad završio, a i brže nego su to prije sedam godina zacrtali autori Strategije razvoja hrvatskog turizma. Dosad je Hrvatsku, pritom, posjetilo čak dva milijuna turista više nego tijekom cijele 2016., a noćenja je “ubrano” deset milijuna više. Rekordi su, dakako, padali i ukupno i pojedinačno. Recimo, Dubrovnik je prvi put u svojoj povijesti ostvario četiri milijuna noćenja. I to već 21. listopada!

Biramo izvrsnost Glasujte za najboljeg gospodarstvenika i gospodarski događaj godine!

Sezona rekorda još traje. Recimo, u listopadu je Hrvatsku posjetilo čak 878.000 turista, 12 posto više nego lani u tom mjesecu, a protekli je tjedan u našoj je zemlji još uvijek boravilo pedesetak tisuća gostiju. S adventom i božićno-novogodišnjim blagdanima slijedi novi val gostiju. Dakako, na kraju svega se broje novac. A i toga će biti nikad više. U prvoj polovici godine, prema Hrvatskoj narodnoj banci, prihodi od turizma porasli su za 11,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegli 2,7 milijardi eura.

Vjeruje se da su sličnim tempom rasli i u idućim mjesecima, tako da će prihodi od stranih turista ove godine prvi put u hrvatskoj turističkoj povijesti premašiti devet milijardi eura. Jedino je pitanje za koliko će točno lanjski devizni utržak od 8,6 milijardi biti prebačen... Optimizam ulijeva i podatak koji je na nedavnim Danima turizma otkrio premijer Andrej Plenković. Istraživanja su pokazala, kazao je na najvećem godišnjem skupu turističkih radnika, da su naši gosti ljetos trošili dvadesetak posto više nego kad se slično istraživanje zadnji puta radilo. Posljednji podaci Instituta za turizma datiraju, inače, iz 2014. godine i govore o prosječnoj dnevnoj potrošnji turista u Hrvatskoj od 66 eura, pa se zaključuje da se ovoga ljeta ta potrošnja približila prosjeku po gostu i danu od oko 80 eura. Točnu brojku, uključujući prosječnu potrošnju gostiju prema zemlji porijekla, znat ćemo kad kompletni rezultati budu prezentirani. U međuvremenu turizam već okreće pogled prema 2018. i novim izazovima...

A iduća sezona, ako je suditi prema onom što se proteklih dana čulo na burzi turizma u Londonu, World Travel Marketu, mogla bi i dogodine konkurirati za Gospodarski događaj godine. Hrvatska i dalje odlično kotira među Britancima, koji su već pomalo zasićeni Španjolskom i Francuskom, kamo godišnje na odmor odlazi 10, odnosno šest milijuna britanskih građana. Londonski susret turističke industrije, pak, uglavnom dosta precizno najavi kako će općenito izgledati iduća turistička godina, za većinu receptivnih zemalja, ne samo što se tiče Britanaca. Njih bi, inače, u 2018. na odmoru u Hrvatskoj moglo biti stotinjak tisuća više nego tijekom ove godine, čime bi se napravio još jedan veliki iskorak prema povijesnih milijun turista iz Velike Britanije.

Prvih pola milijuna Britanaca, što je bio rekord iz bivše države, i brojka koje se dugo priželjkivala u samostalnoj Hrvatskoj, dosegnut je prije nekoliko sezona, a okruglih milijun gostiju s Otoka hrvatski turizam vjerojatno čeka već u 2019. Preslikamo li očekivani dvocifreni rast njihovog broja dolazaka u 2018. i na ostale emitivne zemlje, hrvatski turizam dogodine može računati na milijun do milijun i pol novih turista. Ministar turizma Gari Cappelli zaključuje ovih dana u Londonu da su svi izgledi da će cilj i strategije razvoja turizma do 2020., od 14 milijardi eura turističkih prihoda, uistinu biti i ostvaren.

Navike gostiju Turisti su prije četiri godine dnevno trošili 66 eura, a ljetos 14 više

PREMIJERA U LONDONU Ovo je novi hrvatski turistički spot

Struka podijeljena Je li novi spot simpatičan i odličan ili klišeiziran, spor, bez ideje

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".