Tko ima bolju pokrivenost s 3,5 G

Foto: import
Tko ima bolju pokrivenost s 3,5 G
12.12.2006.
u 14:14
Pogledaj originalni članak

Utrka mobilnih operatora za profitom i osvajanjem tržišta zahuktava se na polju što 'bržih’ usluga mobilnih prijenosa podataka temeljenih na HSDPA tehnologiji. HDSPA je takozvana 3.5 G tehnologija i nadgradnja je UMTS infrastrukture.

Vipnet je prvi u Hrvatskoj, potkraj travnja, korisnicima ponudio EDGE i UMTS, a zatim i HSDPA mrežu, a kombinacijom tih 3G tehnologija, tvrde u Vipnetu, na području 90 posto Hrvatske omogućen je brz mobilni pristup internetu.

Ujedno, u trenutku puštanja HSDPA mreže bio deseti operater u Europi, a Hrvatska je bila osma država u Europi koja se mogla pohvaliti takvom brzinom mobilnog prijenosa podataka. I dok su vipnetovci krenuli u napredne tehnologije i usput nadgrađivali HSDPA mrežu, u T-Mobileu su spremali u odgovor. I, napokon, 1. prosinca odgovorili, kad su, kažu, bili sigurni da će sve savršeno funkcionirati. HSDPA funkcionalnost dostupna je na svim područjima pokrivenim GPRS/EDGE/UMTS tehnologijom. Drugim riječima, korisnici T-Mobilea imaju na raspolaganju najveću pokrivenost HSDPA tehnologijom u Hrvatskoj (50 posto), tvrde u T-Mobileu, te nude kartu na svojim web stranicama kao dokaz.

Usto odgovaraju u T-Mobileu, u odnosu na UMTS, HSDPA nudi korisnicima T-Mobile HR mreže, za istu cijenu, približno četiri puta veću brzinu prijenosa podataka. Istina, korisnici moraju biti adekvatno opremljeni pa oni koji odaberu Mobilni Internet tarifne modele i uređaje što podržavaju HSDPA tehnologiju, kao što su Multimedia Net Card FUSION ili T-Mobile GlobeSurfer ICON, imaju mogućnost uz korištenje te napredne tehnologije postići brzine prijenosa podataka do više nego uvjerljivih 1,8 Mbit/s.

Glavna je prednost mobilnog broadbanda, odnosno HSDPA tehnologije to što zahvaljujući izuzetnim brzinama, korisnici mogu uz prijenosno računalo i HSDPA podatkovnu karticu jednostavno raditi, koristiti se e-mailom ili pretraživati internet gdje god i kada to žele. Usporedbe radi, preko HSDPA mreže dovoljno je manje od minute za skidanje s interneta dokumenta teškog 10 MB. To znači da su brzine koje postiže HSDPA tehnologija usporedive u primanju, odnosno veće u slanju podataka od onih koje se postižu ADSL-om. Vip HSDPA mreža omogućuje brzinu prijenosa podataka do 1,5 Mbit/s.

Do kraja godine bit će proširena na područje Istre i Kvarnera, a njome će se moći koristiti ukupno 35 posto stanovništva, čime će pokrivenost UMTS i HSDPA tehnologijom biti jednaka, naglašavaju u Vipnetu.


Globe Surfer ICON

- Nudi najjednostavniji mogući način spajanja na Internet. S pomoću USB priključka spaja se na bilo koji PC i nudi instant-pristup Internetu pri brzinama ravnim ADSL-u, upotrebljavajući HSDPA tehnologiju za bežične mreže. Kombinacija praktičnoga bežičnog prijenosa podataka velikim brzinama (brzina preuzimanja do 1,8 MBit/s) i iznimne jednostavnosti uz automatsku instalaciju

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr