Zeleno svjetlo županije

Sve je čisto da na Cresu za tri godine izrastu tereni za golf

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Sve je čisto da na Cresu za tri godine izrastu tereni za golf
07.11.2016.
u 22:00
Lošinjska Jadranka zemljište je dobila u najam od Krčke biskupije. Planiraju graditi hotele, igrališta, vile, manju marinu, ali i helidrom
Pogledaj originalni članak

Ovih je dana Skupština Primorsko-goranske županije donijela odluku o izmjeni županijskog prostornog plana na području Punta Križe, čime je projekt golf-igrališta na Mataldi lošinjske tvrtke Jadranka proglašen županijskim interesom. Tvrtka je već krenula u proceduru u kojoj će napraviti strateške procjene, s naglaskom na studiju utjecaja zahvata na okoliš.

– Za to vrijeme Zavod za prostorno planiranje trebao bi definirati finalne kapacitete, a nama preostaje predstavljanje konačnog idejnog rješenja golf-terena i osiguranje svih dozvola. Očekujemo da bismo u realizaciju projekta krenuli kroz tri godine. Prema sadašnjim procjenama, vrijednost je projekta oko sto milijuna eura. Previđeno je da golf resort obuhvaća hotel sa 100 soba, 15 do 20 vila s bazenima, dva championship golf-terena s 18 rupa, helidrom i manju marinu. Helidromom se planira privući ljude i osigurati dolazak gostiju s puno šireg prostora – kaže predsjednik uprave Jadranke Sanjin Šolić.

Zanimljivo je i da će golf-terene projektirati slavni golfer Ernie Els, što će sigurno na Lošinj i Cres privući najbolje svjetske golfere i zaljubljenike u golf. Isto tako, s obzirom na to da Els godišnje odabire svega dva terena na kojima želi raditi, i to na najljepšim lokacijama svijeta, projekt će, vjeruje Šolić, sigurno imati pozitivan turistički učinak. Prije odluke Županijske skupštine prethodile su dvoipolgodišnje pripremne radnje pa je postignut konsenzus s građanima i lokalnom samoupravom, a s Krčkom biskupijom, koja je vlasnik zemljišta, potpisan je dugogodišnji najam terena samo za potrebe golfa, uz uvjet da nema gradnje apartmana i nema prodaje.

Projekt je predstavljen i lokalnoj zajednici, a kada je dobivena podrška Gradskog vijeća i tadašnjeg gradonačelnika, danas ministra turizma Garija Capellija, usmjerili su se razgovori sa županijskim predstavnicima koji su vrlo brzo prepoznali značaj projekta za širu lokalnu zajednicu. U međuvremenu je i poseban naglasak bio na izradi studije o zaštiti prirode.

Šolić kaže da je važan benefit cijelog projekta produljenje sezone. Usto, dodaje, projekt će donijeti i otvaranje stotinjak novih radnih mjesta, čime će se neposredno utjecati na negativan trend odlaska mladih s otoka, ali i privlačenje ljudi iz drugih dijelova Hrvatske koji žele raditi.

>>Primorsko-goranski ugostitelji najavili dvosatno prosvjedno zatvaranje lokala

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OV
Ovozemaljski
06:49 08.11.2016.

Jupiii, a cesta?