Financijski savjetnik

Sudskim putem možete zatražiti promjenu ugovora

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSEL
Sudskim putem možete zatražiti promjenu ugovora
16.01.2014.
u 17:00
Zakon o najmu stanova regulira da vlasnik stana i najmoprimac sklapaju ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, s time da najmoprimac za to vrijeme ima pravo ugovoriti zaštićenu najamninu.
Pogledaj originalni članak

P: U postupku povrata imovine nedavno sam postala vlasnicom stana od 120 m² koji je nastavio koristiti najmoprimac s kojim sam sklopila ugovor sa zaštićenom najamninom. Stan koristi sa suprugom i oboje su u mirovini. Doznala sam da je u međuvremenu naslijedio stariju kuću na otoku Krku. Imam li pravo tražiti raskid ugovora o najmu sa zaštićenom najamninom i tražiti sklapanje ugovora sa slobodno ugovorenom najamninom, pita Loreana iz Opatije

Odgovara Ingrid Barić, dipl. iur.

O: Danom stupanja na snagu Zakona o najmu stanova prestao je vrijediti institut stanarskog prava. Prijašnji nositelji stanarskog prava stekli su prava i obveze najmoprimaca. Zakon o najmu stanova regulira da vlasnik stana i najmoprimac sklapaju ugovor o najmu stana na neodređeno vrijeme, s time da najmoprimac za to vrijeme ima pravo ugovoriti zaštićenu najamninu. Sadržaj Zakona regulira da pravo na zaštićenu najamninu nema najmoprimac koji ima u vlasništvu useljivu kuću.

Budući da su se okolnosti u konkretnom slučaju promijenile te da je zaštićeni najmoprimac postao vlasnikom nekretnine, potrebno je utvrditi u prvom redu je li riječ o kući koja je useljiva. Pri tome nije odlučna činjenica je li riječ o nekretnini koja bi svojom kvalitetom pružala približno jednake uvjete stanovanja kao u vašem stanu, već isključivo radi li se o useljivoj kući.

>> Trošite više od planiranog? Doznajte kako izići iz minusa!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.