Agrokorova nagodba

Sud priznao 31 milijardu kuna tražbina

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Sud priznao 31 milijardu kuna tražbina
17.01.2018.
u 12:23
Adris Grupa osporavala je 9,9 milijardi kuna tražbina vjerovnika, a najviše vlasnicima obveznica; Sberbank i Adris Grupa povukli međusobna osporavanja
Pogledaj originalni članak

Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje o utvrđenim i osporenim tražbinama vjerovnika Agrokora, a po njemu su ukupne glavne tražbine smanjene za više od 10,4 milijarde kuna i trenutno iznose 31 milijardu kuna. Sud je u rješenju naglasio da nisu uzeta u obzir ona osporavanja koja je već prije učinio izvanredni povjerenik Ante Ramljak, odnosno tražbine s osnova jamstava koje je osporio izvanredni povjerenik.

Podsjetimo, izvanredni povjerenik priznao je tražbine u iznosu od 41,45 milijardi kuna te osporio tražbine u iznosu od 16,43 milijarde kuna, među kojima je najveća pojedinačna tražbina Sberbanka od osam milijardi kuna. Ipak, vjerovnici su sami međusobno osporili tražbine u iznosu višem od 10,4 milijardi kuna. Tu je najveću ulogu igrala Adris Grupa koja je osporila 9,9 milijardi kuna tražbina ostalih vjerovnika. Predstavnicima vlasnika obveznica osporila je čak 4,6 milijardi kuna, Zagrebačkoj banci oko 2,39 milijardi kuna, a Erste banci oko 239 milijuna kuna.

U osporavanju tražbina obvezničara pridružila joj se i Alca pa su zajedno osporili oko 6,9 milijardi kuna. Među razlozima za osporavanje uglavnom se navodila djelomična naplata tražbine koja je prijavljena. Među osporavateljima su i Sberbank, VTB, Agram Invest, Agrolaguna i Euroherc osiguranje, a iz rješenja suda je vidljivo i da su Adris grupa, Sberbank of Russia i VTB grupa povukli svoja međusobna osporavanja, navodi se u priopćenju Agrokora.

Na rješenje suda vjerovnici se mogu žaliti prema tome stanje tražbina tek je privremeno, a konačno će biti kada završe parnice i žalbeni rok. Naime, Trgovački sud je pozvao vjerovnike da u osam dana predaju žalbe na rješenje koje je donio, sve one kojima je Ramljak osporio tražbine na pokretanje parnica za utvrđivanje osnovanosti osporene tražbine, ali i na pokretanje parnica zbog osporenih tražbina među vjerovnicima koje je sud prihvatio.

U Agrokoru očekuju i da bi se uskoro trebalo ustrojiti stalno vjerovničko vijeće koje bi trebalo pripremiti i konačnu nagodbu vjerovnika. Imat će devet članova iz raznih skupina vjerovnika. Izvanredni povjerenik će pozvati vjerovnike čije su tražbine utvrđene da u roku 30 dana o svojim članovima vjerovničkog vijeća obavijeste sud i Agrokor, a ako to pak ne naprave ni 90 dana nakon poziva izvanrednog povjerenika i ne uspiju imenovati kandidata tog će člana vijeća imenovati sud na prijedlog izvanrednog povjerenika.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.