energetika

Španjolska korporacija otvorila prvu hrvatsku vjetroelektranu

Foto: Tino Juric/PIXSELL
Španjolska korporacija otvorila prvu hrvatsku vjetroelektranu
28.01.2013.
u 11:15
Španjolska korporacija Acciona Energia priključila je na hrvatski energetski sustav svoju prvu hrvatsku vjetroelektranu Jelinak, izgrađenu na predjelu Blizna-Bristivica u trogirskom zaleđu.
Pogledaj originalni članak

Španjolska korporacija Acciona Energia priključila je na hrvatski energetski sustav svoju prvu hrvatsku vjetroelektranu Jelinak, izgrađenu na predjelu Blizna-Bristivica u trogirskom zaleđu, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o vjetroelektrani instalirane snage 30 MW, koja se sastoji od 20 turbina, što je čini najvećim vjetroparkom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i jednom od najvećih u Hrvatskoj."Vjetropark Jelinak godišnje će proizvoditi 81 milijun KWh električne energije, što bi pokrivalo potrebe oko 30.000 kućanstava, kaže Mirko Tunjić, direktor EHN tvrtke koja je hrvatski dio Acciona Energie.

Ova španjolska korporacija, najveća na svijetu u području obnovljivih izvora energije, ima vjetroelektrane u 14 zemalja, a prisutna je u 19 zemalja na pet kontinenata. EHN je razvoj projekta počeo prije desetak godina, a najviše vremena oduzelo je usklađivanje plansko-prostorne dokumentacije i dobivanje dozvola. Gradnja vjetroparka počela je lani u ožujku, a dovršena je krajem studenog prošle godine.

Više o svemu pročitajte ovdje: Acciona Energia otvorila prvu hrvatsku vjetroelektranu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BU
BubyZG
14:19 28.01.2013.

I tako ćemo slijedećih 15 godina plaćati kWh po oko 2 kune, a Španjolac, kojemu je u Španjolskoj ZABRANJENO daljnje investiranje u OIE, jer je kWh iz njih preskup, će isisavati novce iz džepova domaće stoke sitnog zuba !!!

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
17:36 28.01.2013.

Oko 60 posto ove investicije otpada na domaće tvrtke i industriju koje sudjeluje u proizvodnji djelova, izvođenju radova, transportu, montaži i pružanju drugih vrsta usluga. Primjerice, veliki posao izrade stupova turbina se u partnerstvu sa splitskim Tromontom izvodi u Brodosplitovom Brodogradilištu specijalnih objekata te dijelom u Tromontovom pogonu u Čaporicama kod Trilja. Taj posao dobijen je na međunarodnom natječaju kojeg je raspisala Acciona Windpower - dio španjolske korporacije - a vrijednost mu je oko 50 milijuna kuna. EHN je zbog bržeg priključka na elektroenergetski sustav s HEP-om dogovorio rekonstrukciju elektrenergetske mreže, te izgradnju priključne trafostanice 110 kV, i to o trošku investitora. Radove na Jelinku izveo je konzorcij četiriju tvrtki Energo Oprema, Innecto, Tromont i Adriacink Transport, a na projektu će raditi njihovih 200 radnika.