OPG ZLATA VRIJEDAN

Vidio je da su koštice stigle iz Kine pa mu je sinula ideja: 'A zakaj mi ne bi mogli to delati?'

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Stubička Slatina: OPG Cesarec
pasica OPG
25.08.2022.
u 08:13
Uzgaja tikve i suncokret, proizvodi šampionsko ulje i koštice s čokoladom, ima štacun... A širi se i na turizam
Pogledaj originalni članak

Nisam ja bio čovjek za poljoprivredu – iskreno će 40-godišnji Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine, dodavši kako se u tome poslu nije nikada vidio, a šanse da s poljoprivredom – kojom se počeo baviti da podeblja kućni budžet – i nastavi, nije mu baš davala ni okolina. Njegova je priča na gruntu započela 2013. godine. Radio je u trgovini na benzinskoj crpki, no plaća i uvjeti rada su se pogoršali i trebalo je smisliti što novo napraviti.

– Bili smo na moru, a kako moj sin Vilim voli grickati sjemenke buče, kupili smo mu ih. I pogledam ja na vrećici tko je proizvođač. Kina. I tu pomislim, a zakaj mi ne bi mogli delati koštice? – kaže Mladen.

Narančasti iglui s Adventa

S obzirom na to da je njegova obitelj imala osnovne strojeve za poljoprivredu jer su se kao i mnogi iz ovoga kraja radom na zemlji bavili za svoje potrebe, od prve ideje pa do realizacije nije prošlo dugo i Cesarčevi su na dvije parcele odlučili najprije uzgojiti buče i čičoku. Urod je bio dobar, no posao mukotrpan jer se sve radilo ručno, stroj za branje nisu imali pa su Mladen i roditelji promišljali hoće li odustati ili povećati površine i uložiti u mehanizaciju. Odabrali su drugu opciju, dogodine posijali još više tikvi i kupili stroj za čišćenje koštica, napravili ulje i poslali ga na natjecanje. I bili šampioni.

– I to nas je potaknulo da se proširimo, uložimo u marketing, ambalažu... Bio je to odličan vjetar u leđa i povratka više nije bilo. Sve se tak’ jednostavno razvijalo da mi je nakon četiri godine nakon što sam počeo poljoprivreda postala osnovni posao kojim se bavim pa sam dao otkaz – govori Mladen.

Danas na 50 hektara uzgaja buče, kukuruz i suncokret, vodeći računa o plodoredu, što znači da na istu parcelu tikve sije svaku treću godinu.

– Plodored se mora poštivati – kaže.

Zemlja koju obrađuje rascjepkana je na sedamdesetak parcela na području Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Iako obrada raštrkane zemlje iziskuje više i posla i troška, ove se godine pokazalo dobrim što nema okrupnjene parcele pa mu je tuča potpuno uništila urod na četiri hektara. Da je sve bilo na jednom mjestu, sad u svojoj tvornici pod vedrim nebom ne bi imao ništa.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Mladen Cesarec

Svoj je obrt Mladen nazvao O.P.G. Cesarec pa nam objašnjava kako ova skraćenica u nazivu ne znači obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo već “obliznjeki za prave gurmane”. Naime, Mladen proizvodi toplo i hladno prešano bučino ulje, salatno ulje buče koje ima 30 posto suncokretovog, a koje većinom uzimaju restorani jer im to, zbog povoljnije cijene, odgovara. Za juhe pakira i dehidriranu buču, bučine koštice ima obične i s čokoladom, pravi i bučino brašno. Kukuruz u zrnu izvozi u Italiju, ovisno o godini bude ga od 100 do 300 tona. Hladnim postupkom prešanja pravi i suncokretovo ulje koje također izvozi u Italiju, za bazu za kozmetičke kreme. Obrt proizvodi i ulje oraha pa ga prijatelji zadirkuju da još treba posaditi masline i tako zaokružiti proizvodnju ulja. Maslinova ulja ipak neće biti, no laneno je u planu.

– Bazirali smo se na veleprodaju, imamo 180 dućana s kojima radimo, a imamo i vlastitu maloprodajnu trgovinu u Zagrebu, Štacun “Zagorci”, gdje plasiramo sve svoje i proizvode s još tri obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tam’ se mogu svi proizvodi i isprobati. Za otvaranje trgovine na križanju Zvonimirove i Šubićeve ulice pomogla nam je mjera ruralnog razvoja, za zajednički nastup na tržištu. To nam se super pokazalo jer kao četiri OPG-a štedimo na tome što zajedno plasiramo proizvode i ne nalazimo svaki svoje kupce, već oni dođu k nama, degustiraju i odaberu što žele – govori Mladen Cesarec, dodavši kako se u štacunu osim njegovih proizvoda mogu kupiti još i zagorski med, brašna i sibirske borovnice.

Bude li sve onako kako je zamislio, prodajni će prostor proširiti, a asortiman upotpuniti domaćim proizvodima sa zagorskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. No nije to jedino što Cesarec namjerava. Naime, u Stubičkoj Slatini na njegovu imanju upravo niče – Bučograd. On i sin Vilim koji mu već sada sa svojih dvanaest godina pomaže u poslu pa bi jednoga dana mogao i nastaviti očevim stopama, pokazuju nam dva od četiri iglua pofarbana u narančasto i u lijepo uređenom dvorištu s cvijećem i bučama postavljena na svoja mjesta. Ti su iglui nekoć služili kao prodajni prostor na zagrebačkom Adventu i da ih nije kupio, vjerojatno bi završili u smeću. Naime, kad je u nekom oglasu vidio da se rashoduju, odmah je dobio ideju što se s njima može napraviti. Uređuje se i unutrašnjost kuće s prodajnim prostorom i kušaonicom te dvoranom opremljenom starinama gdje će se moći prikazivati projekcije. Ovdje Cesarec planira organizirati i Bučijadu, i to već ove jeseni.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Očevim bi stopama mogao nastaviti i dvanaestogodišnjak

Degustacije i team building

– Sve bi u turističke svrhe tako posložili da onaj tko obilazi Zagorje tu ima dva sata kvalitetnog vremena za provesti, degustirati sve naše proizvode i delicije koje se mogu napraviti s bučinim uljem i brašnom, a ujedno bumo tu napravili igraonice, radionice za djecu, a imanje će se moći koristiti i za team building. Blizu kraja smo ostvarenja ove ideje. Svi su građevinski radovi završeni, a za mjesec – dva trebalo bi sve biti gotovo, sad je na redu šminka. Zagorje ima velikog potencijala što se turizma tiče i probat ćemo to iskoristiti. Orijentirat ćemo se na ugošćavanje grupa, uz prethodnu najavu, a ak’ se netko nađe u Zagorju dok mi tu od 8 do 16 sati radimo u skladištu, moći će navratiti – kaže Mladen Cesarec koji nije ni slutio da će biti poljoprivrednikom i od početne proizvodnje od nekih desetak litara ulja doći do godišnje količine od četiri tisuće litara te se prometnuti u proizvođača koji osim na domaćim šampionske titule osvaja i na međunarodnim natjecanjima.

Naime, na ovogodišnjem je najkonkurentnijem natjecanju koje se tiče bučinih ulja – 4. Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria – upravo ulje od zagorskih tikvi sa zemlje Cesarčevih nagrađeno kao šampionsko.

pasica OPG

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZJ
Zjako
10:10 25.08.2022.

Ovakvima treba dati poticaje i pitati kako još možemo pomoći, tako se stvara gospodarstvo! Bravo vrijedni ljudi.