Mljekari opet bjesne

Samo u prva četiri mjeseca propalo je još 800 malih farmi

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Samo u prva četiri mjeseca propalo je još 800 malih farmi
10.05.2012.
u 21:00
Ultimatum Jakovini: “Ministru poljoprivrede rok od sedam dana da stane u zaštitu domaćih mljekara”
Pogledaj originalni članak

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ima sedam dana da stane u zaštitu 13.000 hrvatskih proizvođača mlijeka inače slijedi pravna bitka protiv ministra, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) te prerađivača mlijeka, koji su samo u prva četiri mjeseca 2012. kumovali propasti još 800 malih farmera, najavili su iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM).

Predsjednik HSUPM-a Igor Rešetar kaže kako zbog ministrova pogrešnog tumačenja promemorije o formiranju otkupnih cijena mlijeka – kao džentlmenskog, a ne pravno obvezujućeg akta između proizvođača, prerađivača i države – AZTN nije spriječio udruživanje prerađivača i drastično rušenje otkupnih cijena mlijeka. S cijenom od 2,41 kunu, čak 28 lipa nižom od očekivane, da se poštovala promemorija, smanjenjem tvorničkih premija te ukidanjem 42 lipe državne intervencije, mljekari, tvrdi, dobiju čak kunu manje za litru. Za farmera koji dnevno proizvodi samo 1000 litara gubici na godišnjoj razini iznose čak 365.000 kuna, dok veći proizvođači gube i više.

S druge strane, Jakovina nije dao ni poticaje velikom broju farmera koji su nedavno zbog svega toga i prosvjedovali iako tvrdi da su već isplaćeni, niti je išta učinio da bi se farmerima smanjili inputi. Dapače, gnojivo, gorivo, struja... i dalje poskupljuju, ne rješavaju se ni problemi sa zemljištem, a mljekare poput Vindije s plaćanjem mlijeka farmerima kasne već i više od 80 dana, kazao je Rešetar. Sve to razlog je što proizvodnja mlijeka ponovno pada, već treći mjesec zaredom, i sve više krava završava na klanju. Na čijoj je strani, Vlada je dokazala i s proračunskih 50 milijuna kuna prerađivačima, koji uvoze mlijeko, kazao je Branko Karamarković iz HSUPM-a. On poziva i stručnjake s Ekonomskog fakulteta da farmerima izračunaju čega da se još odreknu – i prežive.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

FE
Felicijen
22:46 10.05.2012.

Danas i onaj koji ima par kravica u maloj štalici sam sebe naziva farmerom. Ako ja onda imam cvijeće na prozorima i balkonu mogu sebe nazivati floristom (ili fleuristom ?) ?!

CH
chemica
22:52 10.05.2012.

Od 58000 proizvođača iz 2005. godine, do dolaska kukurikavaca na vlast ih je preostalo samo 14 i pol tisuća. Ta katastrofa je prošla bez većih nereda. Sada je i glavešinama dogorjelo do nokata pa kreće pobuna ili je sve i opet zamislio HSS? Kako bilo, vrijeme za demonstracije je odavno prošlo. Većina je seljaka propala pa čemu sada raditi probleme, kada je sve gotovo?

KO
korisnik2
22:29 10.05.2012.

samo vi gledajte u sanadera...