Povrće

Rusi bi i više našeg povrća, ali ga nemamo dovoljno

Foto: 'ALEXANDER NEMENOV'
Rusi bi i više našeg povrća, ali ga nemamo dovoljno
10.06.2011.
u 15:48
Kad Rusi imaju povjerenja u naše, možda se potražnja pojača i na domaćem tržištu, nada se Z. Zagorec.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je na očaj tamošnjih proizvođača zabranila uvoz sveg povrća iz EU, Rusija se, čini se, okrenula pojačanom uvozu s trećih tržišta, pa tako i iz Hrvatske.

Stipe Filakov, povrćar iz Baranje, ovih je dana tako putem Agrokorova Agrofructusa na rusko tržište izvezao prvi tegljač rajčice, a kad Rusi imaju povjerenja u hrvatsko povrće, možda se potražnja za njim pojača i na domaćem tržištu, na kojemu je, otkako je sumnja skinuta sa španjolskih krastavaca, prodaja krenula uzlaznom putanjom, ali sporo, nada se Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara. Još, naime, nije dosegnuta ni polovica uobičajene prodaje, a s obzirom na to da je puno povrća na zalihama, otkupljivači mu i te kako ruše cijenu.

Neki valpovački povrćari radije ga bacaju u smeće s obzirom na to da im troškove plasteničke proizvodnje, distribucije, ambalaže i slično nikako ne može nadoknaditi veleprodajna cijena od kune za kilogram krastavaca. Da E. coli nije poharala Europu, veleprodajna bi cijena krastavaca u nas sada bila 3,50, a maloprodajna 6 do 7 kuna, kaže Zagorec, tako da su nade povrćara i te kako uprte u tvrtke poput Agrofructusa.

Zasad je teško reći kupuju li Rusi pojačano hrvatsko povrće ili je riječ o njihovu uobičajenom biznisu s Rusima, koji se širi kako prispijevaju nove kulture u njihovim te kooperantskim tvrtkama, kupus, krumpir, jabuke, breskve... u RH i Makedoniji, kaže Denis Matijević, predsjednik uprave Agrofructusa. No, na žalost, zbog nedostatne hrvatske proizvodnje, mi smo samo kap na ruskom tržištu, koje godišnje "proguta" oko 4 milijarde eura vrijednog voća i povrća iz EU.

Šest šlepera grapolo rajčice, koliko ih ovoga tjedna putuju za Rusiju, nisu pak ništa ni za Agrofructus koji godišnje proizvede i otkupi povrća za oko milijardu kuna, odnosno 200.000 tona, od čega 45% završi u izvozu.

Prema podacima HGK, RH je lani u Rusiju izvezla voća i povrća u vrijednosti 4,5 milijuna dolara, najviše mandarina, a u prva četiri mjeseca 2011. za 1,7 milijuna dolara.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MA
mališa
17:10 10.06.2011.

To koliko Hrvatska može da izveze Rusi pojedu još na granici.

BA
baš
07:08 11.06.2011.

Zato ćemo sa Srbijom kao nekada proizvoditi i prodavati.

DK
dkatica2
16:25 10.06.2011.

Rusi trebaju za sjeme !