DORS/CLUC

Rješenja otvorenog koda pomogla bi gospodarstvu

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Rješenja otvorenog koda pomogla bi gospodarstvu
01.06.2017.
u 13:38
O prednostima otvorenog softvera spram onog vlasničkog vrlo se živo jučer raspravljalo
Pogledaj originalni članak

Najstarija konferencija o otvorenom softveru – DORS/CLUC – počela je jučer na zagrebačkom FER-u. O tome što treba učiniti da se poveća primjena otvorenog koda u poslovnom okruženju, ali i državnoj te javnoj upravi govorili su Emil Perić iz HGK, Darko Topolko iz Ultime, Željan Rikalo iz Holobita, Stjepan Zlodi iz Styria IT-a, Albert Novak iz CARNET-a i Ivan Guštin iz obrta ELIN & HULK.

Glavne prednosti open source rješenja jesu to što se razvijaju i pružaju prave standarde, ali i izbor korisniku u smislu njegova održavanja te promjene i nadogradnje.

Hrvatsko gospodarstvo trebalo bi biti prijemčivije za taj dio IT rješenja umjesto uvoza gotovih rješenja svjetskih tvrtki, što bi u konačnici bilo isplativije, a novac bi ostao u državi, argumenti su sudionika rasprave. Open source bio bi primjeren i za škole te je naglašeno da korištenje Microsoftovih tehnologija nije zadano, već postoji izbor.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.