Odgode ovrha nekretnina i prije

Prvi put novčana ovrha u CHF kreditu odgođena na temelju presude Suda EU

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Županijski sud u Varaždinu
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Županijski sud u Varaždinu
22.04.2021.
u 14:28
Odgode ovrhe nekretnina i dosad su se provodile kad su bili posrijedi krediti u "švicarcima" za koje su dužnici još vodili postupke protiv banaka
Pogledaj originalni članak

Prvi put je neki hrvatski sud odgodio pravomoćnu novčanu ovrhu na temelju presude Suda EU! Na Županijskom sudu u Varaždinu, Stalnoj službi u Koprivnici, sutkinja Vesna Rep preinačila je odbijeni prijedlog za odgodu ovrhe Općinskog suda u Zagrebu te presudila  da se ne smije ovršiti sudužnika po CHF kreditu sve dok glavni dužnik ne završi sudski spor protiv Zagrebačke banke u kojemu se traže preplaćeni iznosi zbog ništetnih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF.

Odgode ovrhe nekretnina i dosad su se provodile kad su bili posrijedi krediti u "švicarcima" za koje su dužnici još vodili postupke protiv banaka za utvrđenje ništetnosti i isplate na temelju ništetnosti, no dosad nisu poznati slučajevi pravomoćne odgode ovrha novčanih primanja do završetka sudskoga spora.

Sutkinja je ovako obrazložila odluku:

1. Odbijanjem prijedloga za odgodu ovrhe odnosno odgodu izdavanja naloga za direktnu naplatu od sudužnika na temelju zadužnice prvostupanjski sud je pogrešno primijenio materijalno pravo.

2. Glavni dužnik podnio je tužbu protiv Zabe kojom traži isplatu preplaćenih iznosa zbog ništetnih odredaba u kreditu s valutnom klauzulom CHF.

3. U kolektivnom slučaju franak utvrđena je ništetnost odredaba koja vrijedi u konkretnom predmetu.

4. Iako je tužbu podnio glavni dužnik, presuda će imati utjecaj na umanjenje dugovanja odnosno visinu obveze za koju se tereti sudužnika.

5. Ocjena je suda da su se pokretanjem tužbe protiv ovrhovoditelja ostvarili razlozi za odgodu ovrhe.

Iz Udruge Franak, koja je izvijestila o presudi, ističu da presuda Suda EU C-407/18 pušta sve dublje korijenje na sudovima u Republici Hrvatskoj, čime ovrha na temelju dugovanja iz CHF kredita sve više postaje nemoguća misija za banke.

Danas je Dan planeta Zemlje: Znate li da ima i svoju himnu?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.