Pale kamate i na kredite i na štednju

Prosječna kamatna stopa na stambene kredite s valutnom klauzulom - 2,57 posto

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL
Prosječna kamatna stopa na stambene kredite s valutnom klauzulom - 2,57 posto
01.03.2022.
u 14:14
Najviša prosječna kamatna stopa plaća se na kunske kredite na osnovi dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima - 7,15 posto
Pogledaj originalni članak

Najnižu prosječnu kamatnu stopu na kredite građani plaćaju za stambene kredite s valutnom klauzulom - 2,57 posto, što je za 0,16 postotnih bodova manje nego u siječnju 2021., dok se najviša prosječna kamatna stopa plaća na kunske kredite na osnovi dopuštenih prekoračenja po transakcijskim računima - 7,15 posto, što je za 0,4 postotna boda manje nego u siječnju 2021. Obje kategorije kredita imaju blagi trend pada i na tromjesečnoj i na godišnjoj razini, objavila je Hrvatska narodna banka u novom Statističkom priopćenju o kamatnim stopama kreditnih institucija za siječanj 2022.

- Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim poduzećima u siječnju 2022. također uglavnom upućuju na nastavak višegodišnjeg trenda pada kamatnih stopa – stoji u izvješću HNB-a.

Kod transakcijskih računa, tekućih i žiroračuna, u siječnju 2022. prosjeci kamatnih stopa na kunske i devizne račune nefinancijskih poduzeća i kućanstava bili su na istoj razini kao i u siječnju 2021., pri čemu su sva četiri prosjeka iznosila 0,01 posto.

Kod oročenih depozita prosjeci kamatnih stopa za kunske depozite bili su manji nego u istom mjesecu prethodne godine za 0,05 postotnih bodova kod kućanstava i za 0,08 postotnih bodova kod nefinancijskih poduzeća, kao i prosjek kamatnih stopa za devizne depozite kućanstava u eurima za dugi rok koji je pao za 0,03 postotna boda, dok je prosjek kamatnih stopa za devizne depozite kućanstava za kratki rok ostao na istoj razini kao i u siječnju 2021. godine. Prosjek kamatnih stopa za oročene kunske depozite kućanstava iznosio je 0,06 posto, a za dugoročno oročene eurske depozite kućanstava 0,05 posto. Najniži je bio prosjek kamatnih stopa za oročene kunske depozite nefinancijskih poduzeća 0,02 posto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.