Analiza Fine

Prihodi pekarske industrije u prošloj godini rasli 11,5 posto

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Pekarnica Bread&Deli Noel
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Miroslav Trajković, vlasnik najstarije pekare u Zagrebu u kojoj se kruh peče u parnoj peći
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Pula: Pekarnica koja peče kruh po receptu koji je star 1000 godina
19.10.2022.
u 08:23
Veću dobit imala je samo Pekara Dubravica, 19,7 milijuna kuna, dok s prihodima od 151 milijun kuna drži 7. mjesto na ljestvici
Pogledaj originalni članak

Ukupni prihodi 928 poduzetnika u proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2021. godini, prema podacima Fine, iznosili su 4,9 milijardi kuna, što je 11,5% više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu.

U istom razdoblju, ukupni rashodi pekarske industrije rasli su za 13,7%, dok je konsolidirana dobit u iznosu od 21,2 milijuna kuna za 79,5% slabija u odnosu na 2020. godinu. Od ukupnog broja poduzetnika u djelatnosti, s dobitkom je poslovalo njih 589 ili 63,5%. Najveće ukupne prihode ostvarila je Mlinar pekarska industrija, 672 milijuna kuna (13,9% ukupnog rezultata sektora), koja je u vrhu i po dobiti od 19,4 milijuna kuna.

Veću dobit imala je samo Pekara Dubravica, 19,7 milijuna kuna, dok s prihodima od 151 milijun kuna drži 7. mjesto na ljestvici. Nakon Mlinara, top 5 po visini prihoda čine i Pan-Pek, Pekar Tomo, Pekar i Zagrebačke pekarne Klara, a po dobiti, uz Dubravicu i Mlinar, Ekos pekarnica, Pekar i Don Don.

Najveće ukupne prihode ostvarili su poduzetnici u Gradu Zagrebu (1,6 milijardi kuna), Splitsko-dalmatinskoj (546,5 milijuna kuna) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (458,8 milijuna kuna). U sektoru je registrirano 15.033 zaposlenih, što je povećanje na godišnjoj razini za 0,6%. Prosječna mjesečna obračunata neto plaća radnika u sektoru u 2021. iznosila je 4636 kuna, što je za 4,6% više u odnosu na 2020., ali za 27% manje od prosječne mjesečne neto plaće na razini RH (6350 kuna). 

>> VIDEO Danas je Svjetski dan kravate: Najskuplja kravata na svijetu stoji više od milijun kuna!

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.