HUP-ov SKOR

Predsjednica traži kraj politikantstva i cjelovite reforme

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dan poduzetnika
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Dan poduzetnika
07.06.2016.
u 19:57
Gospodarski skup Dan poduzetnika prvi put u povijesti održavanja bez premijera.
Pogledaj originalni članak

Većina istaknutih poslodavaca, “teških” desetke milijardi kuna, okupila se u Zagrebu na gospodarskom skupu Dan poduzetnika.

Iako se službene poruke uklapaju u kontekst standardne platforme Hrvatske udruge poslodavaca, koja već godinama zagovara reforme, neslužbeni razgovori vodili su se isključivo o političkoj situaciji i vjerojatnom padu Vlade. S pozornice su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednica HUP-a Gordana Deranja pozvale na stabilizaciju, između redaka poručujući da je možda bolje preskočiti prijevremene izbore.

U publici su sjedili ministar financija Zdravko Marić iz HDZ-a i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, čelnik Mosta, koji su uspjeli izbjeći prijepore tijekom panel-rasprave koja se u sklopu skupa vodila. Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je da je u definiranju i provedbi reformi potreban sveobuhvatan pristup problemima, odustajanje od politiziranja, od traženja brzih rješenja radi političkih bodova te je istaknula da rast BDP-a od 2 posto drži neambicioznim.

– Potreban nam je rast BDP-a od barem 3 posto uz još jači rast industrijske proizvodnje i izvoza kako bi se servisirao javni dug, ali i promijenila struktura gospodarstva. To će stvoriti stabilna radna mjesta, što je nužno – kazala je predsjednica, koja u govoru nije ulazila u aktualnu političku situaciju. Dodala je da Hrvatska mora odustati od destrukcije kvalitetnih projekata zbog stranačkih interesa.

Čelna žena HUP-a Gordana Deranja bila je otvorenija pozvavši političare da nacionalne interese stave ispred svojih pojedinačnih, stranačkih ili drugih partikularnih interesa.

– Hrvatska nije u poziciji da si može dopustiti da nestabilnost, kakvoj svjedočimo, potraje još nekoliko mjeseci. Nemamo taj luksuz. Trebamo hitnu stabilizaciju stanja u zemlji. Ako je potrebno, i novim izborima – kazala je Deranja.

A novi izbori koji su pred vratima ne olakšavaju posao ministra financija Zdravka Marića kojem idući tjedan u posjet dolaze predstavnici rejtinških agencija. Ako u međuvremenu Vlada padne, nejasno je koliko će manevarskog prostora Marić imati u obrani kreditnog rejtinga. Zasad je uvjeren da makroekonomski pokazatelji Hrvatske, od rasta BDP-a do pada nezaposlenosti i rasta industrijske proizvodnje, pokazuju da nije potrebno rušenje rejtinga te očekuje da će Hrvatska zadržati postojeću ocjenu kreditne sposobnosti. Ipak, upozorava da su za zadržavanje rejtinga u srednjem roku nužni i nepopularni reformski potezi.

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Dork
Dork
07:51 08.06.2016.

Naši političari su takvi kakvi su: polupismeni (čak i sa fakultetskom diplomom u džepu), bez vizije, oportunisti koji preživljavaju od izbora do izbora. Demokracija (demos=narod) je dvosjekli mač. Povođenje političara za željama naroda vodi ovu zemlju u propast. Vjerijem da je u ovom članku spomenuta anketa (84% građana želi reforme bez da se dira u njihova 'prava') vjerodostojno zrcalo naše stvarnosti. Naši političari su odraz nas samih i našeg mentaliteta pa sve i da žele nešto poduzeti - po prirodi stvari - demokracija im to ne dopušta, jer tko god taknuo u demos-osinje gnijezdo istog trenutka će biti politički mrtav. Kod (ne)radnih ljudi-samoupravljača ne pale Churchilove fore o krvi, znoju i suzama. Svi bi se i dalje (tj. doživotno) htjeli grebati i cuclati a da pri tom po mogućnosti neki drugi (dakle država tj. svi ostali) plaćaju ceh. Sanader je možda 'jamio' jedanput-dvaput kako treba, ali za državu koliko-toliko bezbolno. Četiri i pol milijuna Hrvata cuclaju na sitno 24x7x365. Raditi i žrtvovati se nitko ne želi. Sanader nije u Remetincu. 4,2 milijuna Sanadera iz dana u dan sjedi po kafićima i očekuje sretnije dane... Njima više ni Bog ne može pomoći ako se ne promjene.

ST
Stipan
19:58 08.06.2016.

Kukurikuuuu!! Kvaaaa kvaaaa kvaaaa!

HH
helgin@hogar
06:50 08.06.2016.

ti trazis natove kobase!!!