Državni zavod za statistiku

Potrošnja porasla 47. mjesec zaredom, za 2,2 posto

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Potrošnja porasla 47. mjesec zaredom, za 2,2 posto
06.09.2018.
u 12:12
U srpnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,1 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala za 2,4 posto
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla za 2,2 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već 47. mjesec zaredom kako je porasla, i to brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju ojačala za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine porasla za 2,2 posto.To je brži rast u odnosu na lipanj, kada je potrošnja porasla 1,8 posto na godišnjoj razini.

Tako je u srpnju nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 47 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"U srpnju je godišnja realna stopa prometa u trgovini na malo ubrzala rast na 2,2 posto, pri čemu je potvrđen kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje traju od rujna 2014.“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U srpnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,1 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala za 2,4 posto.

"Rastu prometa u trgovini na malo pridonijela je i dvoznamenkasta stopa rasta prodaje novih automobila koja je u srpnju zabilježila snažan rast od čak 39 posto u odnosu na isto razdoblje lani", navode analitičari RBA.  

U prvih sedam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 3,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Analitičari RBA očekuju nastavak rasta prometa u trgovini na malo i u idućim mjesecima, zahvaljujući pozitivnim pokazateljima s tržišta rada - rastu zaposlenosti, uz pad nezaposlenosti - te rastu nominalnih i realnih plaća.

 "Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja. U prilog navedenim kretanjima ide i još jedna uspješna turistička sezona, ali i posljednji podaci koji ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti“, zaključuju analitičari RBA.

Pogledajte video: Kako će građani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.