Poljoprivreda

Prinosi glavnih jesenskih kultura manji za trećinu

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Prinosi glavnih jesenskih kultura manji za trećinu
05.08.2017.
u 15:55
Potrebno je mijenjati tehnologije proizvodnje, sijati ranije sorte, osiguravati usjeve i navodnjavati, upozorava Matija Brlošić
Pogledaj originalni članak

Ekstremno visoke temperature koje su zahvatile Hrvatsku već uništavaju najvažnije jesenske kulture – kukuruz, soju i šećernu repu.

Stručnjaci ističu kako bi, nastave li se visoke temperature i ne bude kiše, prinos kukuruza mogao biti manji i za više od 30 posto. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri Županijske komore Osijek kaže kako će na pojedinim mikrolokacijama štete biti i veće od onih iz 2012., kada su prinosi bili manji 30-100 posto.

Spasonosna Mjera 5

– Svjedoci smo da su suše postale pravilo zbog čega je potrebno mijenjati tehnologije proizvodnje, sijati ranije sorte, osiguravati usjeve i raditi na navodnjavanju – kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

On i Nad, apeliraju na jedinice lokalne samouprave, da na vrijeme proglase elementarnu nepogodu, jer je to preduvjet da poljoprivrednici mogu aplicirati na Mjeru 5 iz Programa ruralnog razvoja, za koji je natječaj objavljen, a naplatiti se mogu oni koji su imali štetu veću od 30 posto.

Ovakve vremenske prilike koje karakterizira nedovoljna količina oborina u kombinaciji s ekstremno visokim temperaturama nepovoljno djeluju i na rast i razvoj šećerne repe.

– Iako su nedostatak zimske vlage koja je važna za repu, kao i ukupna količina oborina, očekivano trebali već napraviti veću štetu, to se do sada nije dogodilo jer je repa posijana u optimalnom ranom roku čime je uspjela formirati dublji korijen i time mogućnost većeg korištenja vlage – kaže predsjednik Uprave županjske Sladorane Ivo Rešić.

Količina trenutne vlage u tlu i vremenska prognoza nagovještavaju da bi ovaj kolovoz, dakle period formiranja prinosa, mogao izazvati štete i bitno smanjiti očekivani prinos. Količina oborina bila je vrlo različita, a najveći manjak je na istočnom dijelu županjskog područja jer su oborine bile zanemarive pa repa već odbacuje listove.

Čekaju izračun indeksa suše

– Dio proizvođača osigurao je usjeve i od posljedica suše tako da očekujemo izračun indeksa suše kako bi proizvođači mogli naplatiti štetu bude li je – kaže Rešić.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda propisano da Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda organizira i provodi postupak procjene štete od elementarnih nepogoda.

No, novca u državnom proračun malo je – tek 40 milijuna kuna. 
Kako bi umanjili eventualne štete na poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednicima na raspolaganju stoji mogućnost osiguranja usjeva.

U okviru podmjere 17.1. “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka” korisnicima se dodjeljuje potpora za sufinanciranje dijela premije osiguranja usjeva, životinja i biljaka. Korisnik mora imati važeću policu osiguranja poljoprivredne proizvodnje u razdoblju za koje podnosi zahtjev. Polica osiguranja pokriva isključivo štete nastale uslijed gubitka poljoprivredne proizvodnje veće od 30 posto prosječne godišnje proizvodnje. Maksimalni intenzitet potpore iznosi 65% plaćene premije osiguranja, a iznos potpore po korisniku u tijeku jedne kalendarske godine je 75.000 eura, kažu u Ministarstvu. Za 2016. godinu prijavilo se 2359 korisnika, uz traženi iznos potpore od 31,4 milijuna kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.