Neočekivana promjena

Piëch odlazi, Volkswagen vode sindikati

Foto: Reuters/PIXSELL
Piëch odlazi, Volkswagen vode sindikati
28.04.2015.
u 06:30
Iako je sukob između Piëcha i Winterkorna naizgled završio Piëchovim porazom, tamošnji promatrači tvrde da su ustvari obojica izgubili
Pogledaj originalni članak

Iza Volkswagena (VW) dramatičan je vikend koji je označila ostavka predsjednika kompanije Ferdinanda Piëcha i čime je završila jedna era.

Iako je još krajem tjedna u njemačkim medijima pomirljivo tvrdio da je s izvršnim direktorom Martinom Winterkornom postigao dogovor o daljnjoj suradnji, tijekom vikenda do Nadzornog odbora došle su informacije kako je Piëch sa šefom Porschea Matthiasom Müllerom dogovorio da on preuzme čelo VW-a. Članovi NO-a iz redova sindikata i pokrajine Donje Saske, u kojoj je sjedište VW-a, odlučili su da je bilo dosta Piëchovih spletki. S predsjednikom su se susreli u zračnoj luci Braunschweig i dali mu ultimatum – ili će sam dati ostavku ili će biti smijenjen na sjednici NO-a, piše Reuters. Unuk osnivača kompanije i začetnika legendarne "bube" odlučio se za prvu opciju.

Na mjestu predsjednika privremeno ga je zamijenio Berthold Huber, bivši čelnik moćnog sindikata IG Metall. Iako je sukob između Piëcha i Winterkorna naizgled završio Piëchovim porazom, tamošnji promatrači tvrde da su ustvari obojica izgubili, a sindikati su ojačali svoju poziciju unutar najvećeg europskog proizvođača automobila.

– Ništa se u VW-u ne može napraviti bez sindikata – to je jednostavna, ali tužna istina. Winterkorn je pobijedio u ovoj bitki, ali vrlo vjerojatno po cijenu da postane još ranjiviji na utjecaj sindikata tvrdi Jürgen Pieper, analitičar Bankhaus Metzlera.

 >>VW Golf opet najprodavaniji u Europi, na drugom mjestu Ford Fiesta

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.