LNG Hrvatska dobio ponude

Pet tvrtki u igri za savjetnika 
za LNG na Krku

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL
Pet tvrtki u igri za savjetnika 
za LNG na Krku
19.01.2015.
u 17:03
Projekt terminala ukupno je težak 680 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Osam ponuda pristiglo je na međunarodni natječaj za pravnog, poslovnog i financijskog savjetnika tvrtke LNG Hrvatska u izradi studije za projekt gradnje terminala ukapljenog plina u Omišlju na otoku Krku, jednog od najvećih investicijskih projekata u Hrvatskoj. Službenih podataka o pristiglim ponudama još nema, što je, objašnjavaju iz LNG Hrvatska, u skladu s postupkom usuglašenim s Europskom komisijom. Pristigao je, kažu, veći broj ponuda renomiranih svjetskih kompanija.

Tri ponude otpale

Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje da je zaprimljeno osam ponuda, no tri su nezadovoljavajuće. Ponude će se, kažu u LNG-u Hrvatska pregledavati u sljedećih 30 dana, no, neće se ocjenjivati samo financijski dio ponuda nego će više bodova donositi tehnički uvjeti. Zbog toga se i cijene koje se nude uglavnom kreću u rangu postavljene vrijednosti iz samog natječaja od 13,8 milijuna kuna bez PDV-a. Od 100 bodova, naime, ponuđena cijena može donijeti najviše 20, a ostale bodove donose kvaliteta stručnjaka koje kandidati imaju za realizaciju svakog dijela posla te vremenski tempo u kojemu će ga moći odraditi.

Ostali segmenti tek će se, dakle, utvrđivati i vagati, no, cjenovno gledajući, najpovoljnija je ponuda konzultantske kuće Ernest&Young, a slijede AT Kearney savjetovanje s ostalim ponuditeljima, grupa ponuditelja koju predvodi mađarsko predstavništvo Boston Consultinga, Energetski institut Hrvoje Požar te konzultantska kuća Pricewaterhouse Coopers.

U startu su, pak, zbog neispunjavanja zahtjeva za prilaganjem garancije banke, diskvalificirani američki Taylor-DeJongh i grupacija ponuditelja koju je predvodio britanski Gaffney, Cline & Associates. KPMG Hrvatska i zagrebačka podružnica odvjetničke kuće Wolf Theiss Reehstamwaltea otpali su jer je njihov tehnički dio ponude dostavljen u više dijelova nego je predviđeno natječajem.

Za izbor savjetnika presudne mogu dakle biti dosadašnje reference i iskustvo kandidata na sličnim projektima LNG terminala. Natjecati su se za ovaj posao, naime, mogle i tvrtke koje imaju iskustva općenito u projektima u energetskom sektoru vrijednima više od 100 milijuna eura.

560 dana za posao

Savjetnik bi za pripremu projekta procijenjene vrijednosti od 630 milijuna eura trebao u najviše 560 dana izraditi poslovni i pravni model izgradnje terminala, pripremiti dokumentacije za nadmetanje i odabir strateških i financijskih ulagača te ishoditi odobrenja za izuzeće za novi infrastrukturni projekt te pružiti savjete u odabiru pružatelja usluga korištenja terminalom te izraditi ugovor za usluge korištenja terminalom.

>> Shell ne istražuje naftu u Jadranu jer će bušiti u BiH tik uz našu granicu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.