VLADA SANIRA POSLJEDICE

Pčelarima 3 milijuna kuna pomoći za prihranu pčela

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Brojni pčelari sunčano vrijeme koriste za prve proljetne preglede pčelinjih zajednica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Brojni pčelari sunčano vrijeme koriste za prve proljetne preglede pčelinjih zajednica
30.07.2021.
u 21:19
Prihvaćen je Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH od 2021. do 2027., koji bi trebao omogućiti da svi važni biljni genetskih izvori budu identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje.
Pogledaj originalni članak

Zbog nepovoljnih meteoroloških prilika koje su proljetos uzrokovale gubitak brojnih pčelinjih zajednica te medonosnog potencijala na pčelinjim pašama (voćke, industrijsko bilje...) i do 80%, a na glavnim pašama (bagrema i kadulje u primorskom dijelu i na otocima) i 100%, Vlada je donijela program potpore pčelarima vrijedan tri milijuna kuna. Potpora podrazumijeva sufinanciranje realizirane nabave šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna ove godine (najviše do 20 kuna po pčelinjoj zajednici).

Šećerna repa prioritet

– Da bi se spriječilo ugibanje pčela i širenje bolesti, potrebno je prihranjivanje pčelinjih zajednica tijekom bespašnog perioda koji je iz godine u godinu sve dulji i veliko je financijsko opterećenje pčelarima – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te napomenula kako to neizravno utječe i na smanjeno oprašivanje biljaka, manje prinose brojnih ratarskih kultura te očuvanje bioraznolikosti.

Izmjenom i dopunom Programa potpore za proizvođače šećerne repe 2019. – 2021. i novim proizvođačima šećerne repe omogućit će se pravo na potporu, a sve radi zadržavanja interesa za proizvodnju i očuvanja opstojnosti industrije šećera te zadržavanja plodoreda i plodnosti poljoprivrednog zemljišta. Najvažnije Izmjene i dopune Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. odnose se pak na učinkovitije i transparentnije korištenje sredstava te proširenje liste prihvatljivih proizvoda s namjerom uključivanja većeg broja domaćih, lokalnih proizvođača. Za provedbu te strategije u 2021. osiguran je ukupan iznos od 21,2 mil. kuna te 18,3 mil. kuna u 2022.

Prihvaćen je Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH od 2021. do 2027., koji bi trebao omogućiti da svi važni biljni genetskih izvori budu identificirani, prikupljeni, opisani i očuvani u kolekcijama Nacionalne banke biljnih gena te dostupni za korištenje. U državnom proračunu za to je osigurano 12,6 mil. kuna za 2021., dok je u projekciji planova za 2022. te 2023. planirano po 11,19 mil. kuna.

Novi smjerovi prerade drva

Izradom Nacionalnog plana razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja RH 2022. – 2030. utvrdit će se razvojni smjerovi i posebni ciljevi tog sektora, a to su održivo, konkurentno i inovativno gospodarstvo prerade drva i proizvodnje namještaja te tržišno prepoznatljivo gospodarstvo, a provest će se zelena i digitalna tranzicija te ekološka i energetska tranzicija, uz doprinos ravnomjernom regionalnom razvoju te razvoju potpomognutih područja i područja s razvojnim posebnostima, rečeno je na Vladi.

VIDEO: Prvi put od 2019. u Hrvatskoj u jednom danu više od milijun turista!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar salaso
salaso
15:34 31.07.2021.

Oni prihranjuju pčele i kad treba i kad ne treba...a med je 99 % šećer..pa ti sad znaj...

DU
Deleted user
22:32 30.07.2021.

Pčelarima bi trebali dat sve ono što dajete hohštaplerima koji se nazivaju branitelji ( 500.000) a rat su gledali na TV. Ali živimo u državi kojom vlada korupcija, nepotizam i kriminal pa nije za očekivati!