Natjecanje

Paški sirevi u Engleskoj okrunjeni zlatom

Foto: ''
Paški sirevi u Engleskoj okrunjeni zlatom
01.12.2010.
u 16:20
Šime Gligora kaže da im medalje osvojene na svjetskim sajmovima pomažu u plasmanu proizvoda
Pogledaj originalni članak

Na natjecanju sireva "World Chesse Awards", najvećem svjetskom natjecanju kad je riječ o ocjenjivanju kvalitete sireva koje organizira udruga "The Guild of Fine Food", tri paška sira iz sirane Gligora na Pagu osvojila su zlatne medalje.

– Paški sir Gligora natjecao se u tri kategorije: za najbolji ovčji sir, za najbolji tvrdi sir i za najbolji novi sir na tržištu. U sve tri kategorije odnijeli smo najveće priznanje "Super gold medal", odnosno zlatnu medalju. To nije uspjelo ni jednom drugom proizvođaču na tome velikom međunarodnom sajmu koji se potkraj prošlog mjeseca održavao u Birminghamu. Sva tri naša sira otišla su u daljnje natjecanje za trofeje "Super Panel", gdje ih je javno pred kamerama ocjenjivalo 15 najboljih svjetskih sudaca iz raznih zemalja. I tu je paški sir osvojio odličje, i to "Barber's trophy", nagradu za najbolji novi sir na tržištu, te ušao među Top 10 sireva na svijetu u 2010. godini – kaže Šime Gligora, vlasnik obiteljske Sirane Gligora.

Te tri zlatne medalje sa sajma u Birminghamu samo su dio priznanja koja je posljednjih godina dobila ta paška sirana. Ljetos su se s najvećeg britanskog sajma sireva u Nantwichu pokraj Manchestera Gligore vratili sa srebrnom medaljom. Šime Gligora kaže da im medalje koje su dobili na svjetskim sajmovima uvelike pomažu u plasmanu proizvoda na svjetsko tržište pa su zanimanje za njihove sireve pokazali i Japanci. Inače, obiteljsku siranu Gligora u Kolanu na otoku Pagu prije 15 godina osnovao je Šimin otac Ivan Gligora, koji je do tada radio u paškoj i zadarskoj sirani.

U posao je krenuo sa starim Renaultom 4 i ušteđevinom od prodanog stana u Zadru. Početkom ove godine Gligore su u Kolanu na Pagu otvorili novi najmoderniji pogon za proizvodnju sira i zaposlili još desetak novih radnika. Posao koji je prije 15 godina počeo otac Ivan, posljednjih godina, nakon povratka s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, nastavio je sin Šime kojemu je cilj da svoj paški sir plasira na europsko i svjetsko tržište.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

MA
marko53
17:15 01.12.2010.

Bravo-Sad neka mi netko kaže da se u Hrvatskoj ne isplati raditi.

Avatar bok
bok
17:40 01.12.2010.

Bravo! Tko trazi taj nade i uspije! Samo treba htjeti, potegnuti i moliti boga za srecu!

OB
-obrisani-
18:11 01.12.2010.

Svaka cast. Oduvjek smo znali da je Paski sir vrhunski proizvod, ali takodjer uvjek dobro dodje da se kavliteta inozemno potvrdi. E kamo srece da svi mozemo tako vrijedno, marljivo i posteno.