TURIZAM Analiza odrednica turističkog sektora Hrvatskoj

Od turizma se loše zarađuje?

Foto: import
Od turizma se loše zarađuje?
21.06.2007.
u 18:19
Pogledaj originalni članak

Plaće u turizmu niže su od 15 do 20 posto, za razliku od ostalih plaća u gospodarstvu, a minimalna plaća u djelatnosti hotela i restorana u Hrvatskoj samo je 36 posto od prosječne plaće, što znači da, u usporedbi s ostalim zemljama za koje postoje podaci Europske fundacije za poboljšanje životnih i radnih uvjeta, Hrvatska ima najmanju minimalnu plaću u toj djelatnosti. Pritom se u toj  djelatnosti, u usporedbi s ostatkom privrede, iskazuje natprosječni rast bruto dodane vrijednosti i zaposlenosti.

Kontrola rashoda
Pozitivni ishod jest povećana kontrola rashoda poslovanja, prisutna natprosječna stopa rasta zaposlenosti te iskazuje natprosječne ekonomske rezultate, stoji to u studiji pod nazivom Analiza odrednica turističkog sektora u Republici Hrvatskoj autorice mr. sc. Maruške Vizek s Ekonomskog instituta, predstavljene jučer u sklopu prezentacije studije Sektoralno istraživanje - turizam u Hrvatskoj, u organizaciji Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Međunarodne sindikalne asocijacije ICEM-IUF te Zaklade Friedrich Ebert.

Problemi hrvatskog turizma ogledaju se u nedovoljnoj razini investicija u djelatnosti hotela i restorana, što onemogućuje brži rast smještajnih kapaciteta i broja noćenja, koji su još uvijek ispod predratne razine, utječe na izrazitu sezonalnost i nedovoljnu popunjenost kapaciteta, s njom povezanom, na negativne poslovne rezultate većeg dijela djelatnosti te na previsoku razinu cijena proizvoda i usluga vezanih uz turizam u usporedbi s konkurentima Turskom, Maltom i Slovenijom, ali i emitivnim tržištima.

Prevelika ovisnost hrvatskog gospodarstva o turizmu također može biti opasna jer je dohodovna elastičnost prihoda visoka, a sama turistička potražnja iznimno osjetljiva. U usporedbi s ostalim mediteranskim zemljama, hrvatski turizam sudjeluje 40 posto u izvozu, dok Cipar, drugi na ljestvici, ima upola manji udjel.

 Ako trendovi neinvestiranja i plaća ostanu jednaki današnjima, Hrvatska bi od turizma 2011. uprihodila 9,2 milijarde eura. Noćenja bi dostigla brojku od 69,6 milijuna, kreveta bi bilo 1,082.158, zaposlenih bi bilo 96.700, a plaća bi im s današnjih prosječnih 4600 kuna skočila na 6032 kune.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr