Istraživanje

Od početka krize plaća se smanjila gotovo polovici zaposlenih

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Od početka krize plaća se smanjila gotovo polovici zaposlenih
07.12.2010.
u 13:46
Od početka krize kod 45% zaposlenih plaća se nije promijenila, a kod 40% se smanjila, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. Farmacija i IT najbolje su pak plaćeni sektori u Hrvatskoj
Pogledaj originalni članak

Farmacija ima najbolje plaćene poslove u 2010. Plaće u farmaceutskim tvrtkama 37% su iznad prosjeka, nakon čega slijedi IT sektor u kojemu su plaće 27% veće od prosjeka, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. Najniže plaće zabilježene su u djelatnostima sporta i razonode (16% ispod prosjeka) te u poljoprivredi, šumarstvu, lovu i ribolovu (18% ispod prosjeka).

U 2010. godini, pojedinačno su najbolje plaćeni inženjeri čije su plaće 21% više od prosjeka. Iza njih slijede zaposleni u pomorstvu i prirodnim znanostima, kojima su plaće 9%, odnosno 8% iznad prosjeka, dok su ove godine najlošije plaćena zanimanja (socijalni radnici, defektolozi, logopedi i slično) te zanimanje trgovačkih posrednika i prodavača čije su plaće 45%, odnosno 56% ispod prosjeka.

Gledano prema županijama, najniže plaće zabilježene su u Krapinsko-zagorskoj (16% ispod prosjeka) te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (15% ispod prosjeka), nakon kojih slijede Virovitičko-podravska (14% ispod prosjeka) te Vukovarsko-srijemska županija (11% ispod prosjeka).

Sukladno očekivanjima, najviše plaće su zabilježene u Zagrebu i to 32% iznad prosjeka, što je porast u odnosu na prošlu godinu kada je razlika iznosila 28%. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka županija gdje su plaće 20% više od prosjeka.

Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 35% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, što je gotovo jednako kao i prošle godine kada je razlika iznosila 34%. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za 58% u odnosu na srednju stručnu spremu. Razlika u primanjima osoba s MBA diplomom u odnosu na osobe sa završenom srednjom školom još je uvijek značajna, odnosno ona su za 75% veća, iako se ta razlika smanjila u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 86%.

U 2010. muškarci su imali u prosjeku 18% višu plaću od žena, što znači da se razlika u odnosu na prošlu godinu, kada su imali 23% veću plaću, smanjila.

Razlike u visini plaća mogu se primijetiti i s obzirom na vlasničku strukturu tvrtki. Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 22% od prosjeka, a u stranim institucijama za 19%. Najniže plaće i dalje imaju zaposleni u udrugama, i to 15% manje u odnosu na prosjek. Plaće u hrvatskim institucijama gotovo su jednake onima u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, dok su plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% više od prosjeka.

I ovogodišnje je istraživanje potvrdilo kako se (barem kad je o plaćama riječ) više isplati raditi u velikim tvrtkama. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 14% ispod prosjeka, dok su u velikim tvrtkama s više od 200 zaposlenika plaće prosječno 8% veće od prosjeka.

Najčešća beneficija koju imaju hrvatski zaposlenici u tvrtkama u kojima rade i dalje je naknada za prijevoz (njih 58%) te mobilni telefon za privatnu upotrebu (koji posjeduje 31% sudionika istraživanja). Prijenosno računalo posjeduje 26% zaposlenika, a najmanje poslodavaca osigurava zaposlenicima automobil za privatne potrebe (8%) i subvencioniranje sportskih aktivnosti (7%).

Gotovo petina zaposlenika (18%) nema dodatne beneficije. Njih 34% izjasnilo se da rijetko ili nikada ne dobivaju povišicu, što je ipak značajno manje nego prošle godine, kada je isto izjavilo 52% zaposlenika.

Prema podacima prikupljenim u istraživanju, prosječne su se plaće u posljednjih pet godina povećale samo 8,5%, iako se prosječna plaća prema podacima DZS-a u odnosu na 2005. godinu povećala 21%.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DZ
dzalic
17:53 08.12.2010.

Najveci dio radnika nazalost je ispod prosjeka i to radnici s sss spremom. Jedan dio tj zvanicni koji ulazi u ovaj prosjek je negdje oko 2500-3000 kn Ostatak od nekih 700- 1000 kn dobiju na crno u plavoj koverti i to su vam primanj jednog radnika sa srednjom strucnom spremom. Tragicno

OB
-obrisani-
19:16 07.12.2010.

http://www.earn-easy.ws/

OB
-obrisani-
06:13 08.12.2010.

Plaća vam se nije smanjila,već su se doprinosi ,porezi,nameti i sva ostala davanja povećala ,pa se dobiva dojam da se plaća smanjila. Nama u vladi RH se nije ništa smanjilo,jer mi smo ti koji vodimo zemlju na putu prema svijetlu na kraju tunela Vaš Hebrang