tordinci

Od kravljeg stajnjaka dobiva struju koju prodaje i HEP-u

Foto: 'Goran Ferbezar/PIXSELL'
Od kravljeg stajnjaka dobiva struju koju prodaje i HEP-u
18.01.2013.
u 07:30
Imanje vrijedi pet milijuna eura, farma s opremom vrijedna je 1,5 milijuna, a postrojenje 3,5 milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Na suvremenoj farmi Davora Adžića i Davora Becića u Tordincima gdje je 350 muznih krava odnedavno radi i bioplinsko postrojenje koje od kravljeg stajnjaka dnevno proizvede 24 megavata struje, višestruko više od potreba farme pa je prodaju HEP-u, a toplinska energija koristi se za zagrijavanje objekta od 2700 četvornih metara. T

ordinačka farma, među najmodernijima u Hrvatskoj, dokazuje da se od mljekarstva može živjeti ako sami proizvode hranu, poput ove koja hranu proizvodi na 700 ha, i energente.

– Farma i bioplinsko postrojenje prostiru se na 3,5 hektara. Vrijednost je pet milijuna eura, od čega farma s opremom vrijedi 1,5 milijuna, a bioplinsko postrojenje 3,5 mil. eura. Novac smo osigurali preko HBOR-a uz četiri posto kamate. Za tri tjedna ishodili smo sve dokumente potrebne za HBOR, a za postrojenje projekti i dozvole bili su gotovi u roku od godinu dana, što je za naše prilike rekord. Cilj nam je sagraditi još jednu istu staju kako bismo uz proizvodnju mlijeka povećali i količinu stajnjaka i smanjili količine silaže koja se koristi za proizvodnju bioplina i struje koju isporučujemo kao povlašteni proizvođači Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE) s kojim imamo ugovor na 14 godina. Njemu prodajemo sva 24 megavata, koliko dnevno proizvodimo, po cijeni od 1,20 kuna pa mi od HEP-a kupujemo znatno jeftinije – kaže Davor Adžić dodajući da dnevno proizvode 7500 litara najkvalitetnijeg mlijeka.

Na farmi gdje se krave slobodno kreću mužnju obavljaju četiri robota u koja krave same dolaze kada osjete da imaju mlijeka, a to smanjuje stres pa mužnji bude i po pet puta dnevno. To povećava proizvodnju mlijeka i do 25 posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
09:13 18.01.2013.

Dakle, pitanje je dana kada će frajera zaribati. Drugovima političarima nije u interesu da kod nas neko nešto proizvodi. Na taj način štete uvoznicima. Budu se već pobrinuli da ga srede. A ovo s HEP-om ne mogu vjerovati da otkupljuje struju? Poznavajući mentalni sklop HEP-ovaca, čudim se što mu ne naplaćuju to što im isporučuje struju......

EZ
Ezartoh
20:44 18.01.2013.

HE Varaždin ima max snagu od 94 MWa, a ova farmica proizvodi 24 megavata struje. 4 takve farme bi bile dosta za pol Zagreba. Ovo vam nije dobar podatak ... Solarni paneli koji se stavljaju na krov obično proizvode oko 30kWa ... Tako da bi prije bilo 24 kWa.

JO
josmalopanestalo
16:17 19.01.2013.

lako je tak,, kad ti neko plača 10 puta više za kwh nego je iz uvoza i još si prvi kad je isplata