ZABA

Novo financiranje projekata koji čine dobro i potiču na promjene

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Predstavljen novi program Zagrebačke banke
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Predstavljen novi program Zagrebačke banke
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Predstavljen novi program Zagrebačke banke
01.12.2019.
u 11:15
Predstavljen program Zabe “Bankarstvo s društvenim utjecajem”
Pogledaj originalni članak

Danijela Kasumović-Maružin godinama je kao defektologinja radila na edukacijskoj rehabilitaciji učenika s intelektualnim poteškoćama. Godinama je gledala i kako njezini učenici, iako osposobljeni za rad, ne uspijevaju naći mjesto na tržištu.

– Iz generacije u generaciju gledala sam kako za te mlade i perspektivne ljude nema mjesta u sustavu. Onda sam odlučila nešto promijeniti – kaže D.Kasumović-Maružin koja je 2017. u Puli pokrenula društveno odgovorno poduzeće “Punk” jedinstveno po tome što zapošljava osobe s invaliditetom i druge teško zapošljive osobe.

Trenutno tamo radi 11 osoba od kojih dio radi u ugostiteljskom objektu, a dio pruža usluge uređenja okućnica i ostalog okoliša. Ovim je projektom željela nešto promijeniti i pokazati da su predrasude koji mnogi ljudi imaju pogrešne. D. Kasumović-Maružin jučer je sudjelovala na predstavljanju inicijative Zagrebačke banke pod nazivom “Bankarstvo s društvenim utjecajem”. Za pokretanje poduzeća bila su joj potrebna sredstva jer joj ušteđevina nije bila dovoljna, pa se obratila banci za kredit.

– Nisam znala što ću im reći jer sam imala projekt u koji nisam mogla biti sigurna hoće li uspjeti, samo sam željela napraviti nešto dobro. No financiranje je odobreno baš iz tog razloga, kaže.

Zagrebačka banka već dugo podržava društveno poduzetništvo, a sada je uz poticaj Grupe UniCredit pokrenuta nova inicijativa s ciljem identifikacije, poticanja i financiranja projekata koji imaju potencijal za ostvariti pozitivan društveni utjecaj.

– Naše je poslovanje već tradicionalno usmjereno na društveni i gospodarski napredak – rekao je Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke.

Zagorka Mintas, direktorica Strategije i razvoja poslovanja za SB segmente objasnila je da “Bankarstvo s društvenim utjecajem” čine tri glavna područja. Prvo je financiranje mikro i malih poduzetnika uz naglasak na početnike, otvaranje radnih mjesta, žene u poduzetništvu, inovatore te slabije razvijena područja.

– Druga dva su financiranje projekata koji, osim pozitivnog financijskog rezultata, a cilj je pozitivan društveni utjecaj te organiziranje besplatnih edukacija na temu financijske pismenosti za građane i poduzetnike – zaključila je Z. Mintas.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.