E-TRGOVINA

Niže cijena dostave za online kupnju

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Biljana Borzan
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Biljana Borzan
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Biljana Borzan
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Biljana Borzan
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Biljana Borzan
13.10.2017.
u 14:02
Prekogranična dostava u Hrvatsku 3-5 puta skuplja je od dostave u druge zemlje članice Europske unije
Pogledaj originalni članak

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) izvojevala je novu pobjedu za hrvatske potrošače u EU. U Europskom parlamentu usvojena je Uredba o prekograničnoj dostavi, koju je Borzan najviše kreirala. Izglasana je pozicija o uredbi kojoj je cilj ostvariti veću transparentnost cijena dostave robe kupljene na internetu i bolji nadzor nad dostavljačima. Zato bi i dostava trebala pojeftiniti. To je dobitak za domaće kupce i poduzetnike koji su dostavu artikala kupljenih online u EU plaćali 3-5 puta skuplje nego ostali u EU, ili dostava u Hrvatsku uopće nije moguća.

Uredbom se želi olakšati i malim i srednjim poduzetnicima proboj na tržište. Cilj je da svoje proizvode mogu prodavati na znatno većem tržištu, kazala je eurozastupnica Biljana Borzan.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ST
stefj
14:27 13.10.2017.

Ne samo da je dostava skuplja u Hrvatsku, nego je skuplja i iz Hrvatske. Puno malih prodavača skuplja narudžbe i nosi u Sloveniju od kuda ih šalje... Apsurd je da je i iz Kine ili Amerike jeftinija dostava u Beograd, Budimpeštu ili bilo koji drugi grad, a još veći da je brodom jeftiniji uvoz preko Kopra ili Trsta nego preko Rijeke... I dok paketna dostava još ima veze s velikim distributerima (DHL, TNT, UPS, GLS...), te bi oni mogli podnijeti gubitak radi visokih davanja u Hrvatskoj, zračni i pomorski transport trpi radi visokih taksi u lukama... Nije normalno da me kamion iz Trsta ili Kopra do Zagreba košta jeftinije nego Rijeka-Zagreb, isto kao što nije normalno da su pristojbe Luke Koper manje od Luke Rijeka ili pristojbe zračne luke Beograd su manje nego Zagreba, toliko da se robu isplati dopremiti u Beograd i platiti dostavu u Zagreb...

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
17:30 13.10.2017.

Konacno nesto pametno od nje.