ODUZIMA PRIMAT NASDAQU

Newyorška burza dobila je IPO-e Pinteresta i Ubera

Foto: Reuters/Pixsell
Newyorška burza dobila je IPO-e Pinteresta i Ubera
25.03.2019.
u 08:30
Iako je Nasdaq izgubio u nadmetanju za ove dvije tvrtke ipak je uspio dovesti Uberovog konkurenta Lyft čija će cijena dionica biti poznata 28. ožujka.
Pogledaj originalni članak

Pinterest i Uber, dva najznačajnija ovogodišnja uvrštenja na dioničko tržište, izabrala su Newyoršku burzu (NYSE), tvrde upućeni izvori. Time je ona ubilježila još jednu pobjedu nad Nasdaqom.

O Uberovu izboru prvi je izvijestio Bloomberg, a Wall Street Journal otkrio je koju je burzu izabrao Pinterest. NYSE je posljednjih nekoliko godina postao prvi izbor tehnoloških kompanija umjesto Nasdaqa koji je dobio početnu ponudu Facebooka, ali se i “osramotio” velikim tehničkim problemima.

Poput investicijskih banaka, burze se žestoko bore za privlačenje novih uvrštenja, a prve kontakte s potencijalnim izdavateljima ostvaruju mnogo prije službenih najava IPO-a. Uvrštenje dionica Ubera jedno je od onih IPO-a koji se ne smiju propustiti. Kompanija trenutačno vrijedi 76 mlrd. dolara, dok je Pinterest, koji posjeduje istoimenu društvenu mrežu za pregledavanje fotografija, u posljednjoj rundi dokapitalizacije 2017. vrednovan na 12 mlrd. dolara.

Iako je navodno izgubio u nadmetanju za ove dvije tvrtke, Nasdaq ipak nije ostao kratkih rukava. Za uvrštenje na toj tehnološkoj burzi odlučio se Uberov konkurent Lyft čija će cijena dionica biti poznata 28. ožujka. Lyft bi u IPO-u mogao biti vrednovan i na više od 23 mlrd. dolara.

Podsjetimo, izlazak na burzu ove kompanije označit će povratak velikih tehnoloških uvrštenja dionica, nakon relativno skromnog početka godine.

Masovni prosvjedi u Britaniji zbog Brexita 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.