propast

Nekad najveći trgovački lanac na svijetu priprema se za bankrot

Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL
Sears
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL
Sears
12.10.2018.
u 14:32
U kolovozu ove godine Sears je imao trgovine na 860 lokacija, što je poražavajuće s obzirom na stanje prije četiri godine, kada je ta brojka iznosila 1700
Pogledaj originalni članak

Američki Sears, nekad najveći trgovački lanac na svijetu, priprema se za bankrot. Kako prenosi Wall Street Journal, Sears u ponedjeljak mora predati papire u kojima priznaju propast zbog duga od čak 134 milijuna dolara. Iz Searsa te navode nisu htjeli komentirati već su kratko dodali za BBC: "Vjerujemo da imamo sredstva za financiranje i ispunjavanje svih naših financijskih obveza".  

Kompanija postoji već 130 godina, a do 1989. godine bio je najveći trgovački lanac u Americi, nakon što ga je prestigao Walmart. Iako i dalje traže alternativu proglašenju bankrota, činjenica je da su početkom ljeta najavili zatvaranje čak 78 neprofitabilnih trgovina, od početka godine stavili su ključ u bravu 166 trgovina, a ukupni dugovi Searsa veći su od pet milijardi dolara

Eddie Lampert, biznismen koji drži poziciju direktora i najvećeg ulagača, nedavno je objavio zahtjev za restrukturiranjem kako bi spasio diva američke trgovine od propasti. Prema tom zahtjevu prvo bi se otplatili dugovi sestrinskim tvrtkama.

Od obećavajuće tvrtke do propasti 

Početak poslovanja ove kompanije započeo je obećavajuće, kada je 1886. godine osnovana vrlo je brzo od minijaturne trgovine koja proizvode prodaje preko kataloga postala dio svih šoping centara u SAD-u. To je funkcioniralo stotinjak godina, kad je poslovanje krenulo nizbrdo, a Lampertov investicijski fond ESL Investments počeo je ulagati u Sears 2004. godine, kasnije u kombinaciji s Kmartom, da bi s vremenom postali vlasnici 49 posto Searsa.

Unatoč ulaganjima, Sears nikad nije ponovno dosegao ono što je bio. U kolovozu ove godine imao je trgovine na 860 lokacija, što je poražavajuće s obzirom na stanje prije četiri godine, kada je ta brojka iznosila 1700. Sears Kanada je već 2012. proglasio bankrot zbog čega je bez posla ostalo nekoliko tisuća ljudi.

Samo još jedan od poražavajućih podataka je i što su se dionice Searsa u srijedu prodavale po cijeni od samo 40 centi (2,5 kuna), a prije tri godine su vrijedile najmanje 30 funti (oko 200 kuna).

Prema riječima stručnjaka za trgovine, Neila Saundersa, najveći je problem što se Sears nije prilagodio novim vremenima i prevlasti online trgovina, a nisu ulagali ni u radnike, nove proizvode, niti ikakve inovacije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KV
ka-vuk
19:44 12.10.2018.

Bit će stvarno šteta ako prooadne. Cijene i kvaliteta im je soludna. Baš mi je žao.

SA
samoborka
22:57 12.10.2018.

Nisu ulagali u radnike,proizvode,inovacije... Kao da im u upravi sjede Hrvati. Steta. Trebali su Nas pitati kamo vodi takvo poslovanje.Tj,trebali su samo pogledati stanje naseg gospodarstva i odmah bi im sinulo da im je propast neminovna ako nastave tim putem.