EDE 2006. T-Mobile nagradio tvrtke usmjerene na izvoz i inovativni razvoj proizvoda

Najuspješniji poduzetnici dobili 200.000 kuna

Foto: import
Najuspješniji poduzetnici dobili 200.000 kuna
10.10.2006.
u 12:56
Pogledaj originalni članak

Tvrtka Gideon d.o.o. iz Splita, koju je planetarno proslavila višestruko nagrađivana prva CD-ROM razglednica, najbolja je hrvatska tvrtka 3. europskog dana poduzetnika (EDE), održanog od 4. do 7. listopada u Zagrebu i Dubrovniku.

Nagradu za najuspješniju među čak 150 prijavljenih malih i srednjih tvrtki usmjerenih na izvoz i inovativni razvoj proizvoda Gideonu je dodijelio T-Mobile, glavni komunikacijski pokrovitelj EDE-a, i to u iznosu od 100.000 kuna i paketu vlastitih usluga. Drugo mjesto i 60.000 kuna pripalo je Ultri d.o.o. iz Karlovca, treće i 40.000 kuna Biognostu d.o.o. iz Zagreba, a utješna, četvrta nagrada dodijeljena je Swing Softwareu d.o.o. iz Splita.

Cilj nam je istaknuti važnost i vrijednost inovacija. One su iznimno važne da bi se stvarali novi proizvodi, potaknulo zapošljavanja i proizvodnja, a u konačnici i zanimanje za plasman tih proizvoda na tržištu EU kazala je Katarina Jagić, predsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika UMIS-SMEA, koja je, uz Europsku komisiju, organizirala 3. EDE.

Prve dvije godine radili smo u garaži smije se Alen Bartulović iz Gideona. Ta je tvrtka u početku bila usredotočena na razvoj turističkog portala za jugoistočnu Europu te povezivanje sa sustavom GDS Amadeus, a 2002. godine proizvela je međunarodni patent prvu CD-ROM razglednicu. Godinu poslije u suradnji s Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske BICRO u Gideonu u sklopu projekta Razum rade na razvoju na znanju utemeljenih poduzeća i šire se na europsko, a potom i na američko i australsko tržište.

Tvrtka danas ima 17 stalno zaposlenih djelatnika te više od 30 suradnika. Specijalizirana je za multimedijalno izdavaštvo za različite uređaje (web, CD/DVD, mobilni uređaji) i više od 25 posto prihoda ostvaruje izvozom. Dosad je izdala više od 20 projekata CD-ROM razglednica te ostalih multimedijalnih projekata za turizam, a trenutačno radi i na on-line rezervacijskom sustavu i intranetskoj softwer aplikaciji za hotele Blue Sun, edukacijskim CD-ROM-ovima za predškolce i školarce...

U domaćoj informatičkoj industriji dosta se govori o potencijalima hrvatske IT industrije, koji se, na žalost poistovjećuju samo s potencijalima hrvatskog IT tržišta. To je šteta. Ti su potencijali onda i ograničeni limitima hrvatskog IT tržišta, umjesto da se okrenemo izvozu, i to ne tako da se nude samo tehnološka znanja, nego i da se ideje s jedne i tehnološka znanja s druge strane upakiraju u inovativne proizvode kaže Davor Jakelić iz Swing Softwarea, ističući kako je njegova tvrtka uspjela upravo zahvaljujući takvome poslovnom modelu.

Swing Software, naime, već pet godina radi na razvoju i izvozu softwerskih proizvoda u području upravljanja dokumentacijom i integriranja dokumentacije. Danas ima stotine tisuća poslovnih korisnika u više od 60 zemalja i preko 1000 organizacija, među kojima su i UN, General Motors, Motorola, Kodak, Hewit Packard, IBM, Europski ured za patente...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr