Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EDE 2006. T-Mobile nagradio tvrtke usmjerene na izvoz i inovativni razvoj proizvoda

Najuspješniji poduzetnici dobili 200.000 kuna

man-ede.jpg
import
10.10.2006.
u 12:56

Tvrtka Gideon d.o.o. iz Splita, koju je planetarno proslavila višestruko nagrađivana prva CD-ROM razglednica, najbolja je hrvatska tvrtka 3. europskog dana poduzetnika (EDE), održanog od 4. do 7. listopada u Zagrebu i Dubrovniku.

Nagradu za najuspješniju među čak 150 prijavljenih malih i srednjih tvrtki usmjerenih na izvoz i inovativni razvoj proizvoda Gideonu je dodijelio T-Mobile, glavni komunikacijski pokrovitelj EDE-a, i to u iznosu od 100.000 kuna i paketu vlastitih usluga. Drugo mjesto i 60.000 kuna pripalo je Ultri d.o.o. iz Karlovca, treće i 40.000 kuna Biognostu d.o.o. iz Zagreba, a utješna, četvrta nagrada dodijeljena je Swing Softwareu d.o.o. iz Splita.

Cilj nam je istaknuti važnost i vrijednost inovacija. One su iznimno važne da bi se stvarali novi proizvodi, potaknulo zapošljavanja i proizvodnja, a u konačnici i zanimanje za plasman tih proizvoda na tržištu EU kazala je Katarina Jagić, predsjednica Udruge malih i srednjih poduzetnika UMIS-SMEA, koja je, uz Europsku komisiju, organizirala 3. EDE.

Prve dvije godine radili smo u garaži smije se Alen Bartulović iz Gideona. Ta je tvrtka u početku bila usredotočena na razvoj turističkog portala za jugoistočnu Europu te povezivanje sa sustavom GDS Amadeus, a 2002. godine proizvela je međunarodni patent prvu CD-ROM razglednicu. Godinu poslije u suradnji s Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske BICRO u Gideonu u sklopu projekta Razum rade na razvoju na znanju utemeljenih poduzeća i šire se na europsko, a potom i na američko i australsko tržište.

Tvrtka danas ima 17 stalno zaposlenih djelatnika te više od 30 suradnika. Specijalizirana je za multimedijalno izdavaštvo za različite uređaje (web, CD/DVD, mobilni uređaji) i više od 25 posto prihoda ostvaruje izvozom. Dosad je izdala više od 20 projekata CD-ROM razglednica te ostalih multimedijalnih projekata za turizam, a trenutačno radi i na on-line rezervacijskom sustavu i intranetskoj softwer aplikaciji za hotele Blue Sun, edukacijskim CD-ROM-ovima za predškolce i školarce...

U domaćoj informatičkoj industriji dosta se govori o potencijalima hrvatske IT industrije, koji se, na žalost poistovjećuju samo s potencijalima hrvatskog IT tržišta. To je šteta. Ti su potencijali onda i ograničeni limitima hrvatskog IT tržišta, umjesto da se okrenemo izvozu, i to ne tako da se nude samo tehnološka znanja, nego i da se ideje s jedne i tehnološka znanja s druge strane upakiraju u inovativne proizvode kaže Davor Jakelić iz Swing Softwarea, ističući kako je njegova tvrtka uspjela upravo zahvaljujući takvome poslovnom modelu.

Swing Software, naime, već pet godina radi na razvoju i izvozu softwerskih proizvoda u području upravljanja dokumentacijom i integriranja dokumentacije. Danas ima stotine tisuća poslovnih korisnika u više od 60 zemalja i preko 1000 organizacija, među kojima su i UN, General Motors, Motorola, Kodak, Hewit Packard, IBM, Europski ured za patente...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije