Otvoren Panonski drvni centar kompetencije

Modele namještaja radit će roboti i 3D strojevi

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
01.09.2016., Virovitica - Panonski drvni centar kompetencije, prvi takav u Hrvatskoj. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
01.09.2016., Virovitica - Panonski drvni centar kompetencije, prvi takav u Hrvatskoj. Ivana Filipovic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
04.09.2016.
u 09:02
- Proizvođači će imati sve što im treba na jednome mjestu. Potporna smo im institucija - kaže Ivana Filipović, voditeljica projekta
Pogledaj originalni članak

Impozantna je već i sama zgrada, prototip i prva takva u Hrvatskoj. Sva je u drvu, a izdvaja se i zelenim krovom koji, u zatvorenom sustavu, praktički sam sebe navodnjava. A pogled na 2500 kvadrata unutra otkriva robote, 3D skenere i printere te najmoderniji CNC uređaj za obradu drva – ničeg od toga nema nigdje drugdje u našoj zemlji, pa možda ni okolici.

Dizajnerski dio

Panonski drvni centar kompetencije otvoren je jučer u Virovitici, a prvi je takav u Hrvatskoj. Investicija je od 44,7 milijuna kuna, iz europskih je fondova stiglo 99 posto novca, a preostalih jedan posto osigurala je Virovitičko-podravska županija.

– Proizvođači će napokon imati sve što im treba na jednome mjestu. Pomagat ćemo im da učine svoj proizvod konkurentnim, Centar će biti uspješan onoliko koliko to oni budu – započinje Ivana Filipović, voditeljica projekta. Bavit će se, tako, i dizajnom proizvoda, izradom i printanjem 3D modela, izrađivanjem prototipa koji se može i testirati i, na koncu, fotografirati te tako promovirati. Sva je tu sila preša, pila, brusilica, ljepilica, četkarica... No, najzanimljiviji je petoosni CNC stroj, najmoderniji u našoj zemlji.

– Ugrađena kamera bilježi obradu elementa jer kada se radi fotoelaborat, svima je zanimljivo vidjeti kako je čitav proces obrade izgledao. Ima stol s 18 pozicija pa kada se obrađuje komad namještaja, nema premještanja, stroj sve radi u jednoj operaciji, radnik mu i ne treba – opisuje. Zada mu se 3D model, a iz robotiziranog stroja izlazi gotov proizvod. Nazvali su taj središnji prostor zgrade inovacijskom tvornicom, a par koraka dalje dizajnerski je dio Centra gdje je jedinstveni robot, 3D skener. Osim u svojoj komori, snimati može i namještaj i konstrukcije koje ne stanu u nju.

– Odrađuje to tritop, fotoaparat sa specijalnim objektivima, s preciznošću od jedne stotinke milimetra, a kompatibilan je s 3D printerom i CNC uređajem. Snima se iz više kutova, sve je povezano s računalom koje pamti te slike, spaja ih i stvara model – navodi naša sugovornica. Dolazimo i do industrijskog 3D printera koji od otopljene plastike gradi modele iz jednoga komada. Radni volumen mu je 25 x 25 x 30 centimetara pa je time najveći u Hrvatskoj.

Niskoenergetska zgrada

Uz haptičku ruku za virtualno kiparenje, umjetnici se mogu kreativno razigrati.

– Virtualni objekt je na računalu, a u trenutku dodira na ekranu, stvara se otpor pa dizajner ima osjećaj u ruci koliko duboko treba oblikovati ili izraditi potpis – govori.

Poduzetnicima je veliki problem izrada prototipa, koja im oduzima novac i vrijeme pa im tu mi pomažemo, kaže voditeljica. Partneri su im Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković.

Korisnici će biti svi drvoprerađivači iz Hrvatske i okolnih zemalja. Centar će imati šest zaposlenika. I sama je zgrada niskoenergetska, a gradila ju je tvrtka Drvene konstrukcije iz Voćina. Uz nju je sunčana elektrana od 30 kW na parkiralištu i proizvodi električnu energiju za Centar.

>> Sljedeća velika stvar: Evo kad nas čeka predstavljanje novog iPhonea!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

QO
qoxo
12:44 08.09.2016.

Ovo je senzacionalno! Prilika za Hrv, dizajnere da realiziraju svoje ideje i da Hrvatska napokon dobije kvalitetan i bogat asortiman proizvoda s kojima mogu nastupati na najboljim svjetskim sajmovima i tako sklapati ugovore o narudžbama proizvodnji i izvozu :) i dobroj zaradi... Čestitam!!!