Marićev proračun za 2019.

Predsjednici i Cappelliju manje, a evo tko su najveći dobitnici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zdravko Marić
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zdravko Marić
10.11.2018.
u 12:00
Planira se potrošiti sedam milijardi kuna više nego što je planirano u 2018. Povećani su iznosi za plaće i mirovine, a dobitnici su gotova sva ministarstva
Pogledaj originalni članak

U proračunu za iduću godinu bilo je novca za sve osim za Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstvo turizma. Naime, jedino ta dva tijela imaju manje novca nego što su imala u prošloj godini dok su sva ministarstva i agencije u idućoj proračunskoj godini odlučili potrošiti više. Zato je i proračun narastao na enormnih 140,2 milijarde kuna, što je čak 8,5 milijardi kuna više od rebalansiranog proračuna za tekuću godinu. Država očekuje i znatno veće prihode nego ove godine – 136 milijardi kuna. Vlada tako na projekcijama rasta gospodarstva od 2,9 posto očekuje rast prihoda od čak 5,5 posto. Deficit proračuna opće države trebao bi se zadržati na 0,4 posto BDP-a ako se sve prognoze ostvare.

Gdje će namaknuti 7 milijardi kuna?

Od rashodna strane mnogo je zanimljivija prognoza o prihodima za iduću godinu. Ni na jednoj stavci nema značajnih promjena pa zapravo nije jasno kako će se prikupiti čak sedam milijardi kuna. Tako je projicirano da će se prikupiti 2,2 milijarde kuna PDV-a više nego što se planiralo prikupiti ove godine. Od PDV-a bi tako država uprihodila 51,7 milijardi kuna. Ipak u stvarnosti to je tek pola milijarde kuna više nego što je ostvareno ove godine, što dokazuje i rebalans proračuna. Doprinosi bi trebali lagano pasti, što je i logično s obzirom na to da je ukupno opterećenje plaće doprinosima niže nego što je bilo u ovoj godini. Naime država će izgubiti oko dvije milijarde kuna prihoda od doprinosa za zapošljavanje, ali zato računa na rast zapošljavanja koji bi trebao dovesti do većih doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Video - Kolinda Grabar-Kitarović na obrani doktorata

 

 

Ipak, najviše se računa na uspjeh povlačenja novca iz EU fondova. U toj stavci leži odgovor na pitanje na koji će se način realizirati visoki prihodi. Naime, računa se na čak 17,5 milijardi kuna prihoda na stavci pomoći, a ona se uglavnom odnosi na EU sredstva. Tijekom ove godine povukli smo samo 11 milijardi kuna iz fondova pa bismo morali računati da će se apsorpcija ubrzati 60 posto kako bismo realizirali plan. Rashodi su, s druge strane, utemeljeni na konkretnim obvezama. Svim su ministarstvima rasli budžeti, ali malo je njih dobilo novac za konkretne projekte. Proračun su im povećali izdaci za plaće zaposlenika. Naime, u proračun za iduću godinu uključena je povišica za zaposlenike države. Samo za plaće i ostala davanja svojim zaposlenicima država će izdvojiti 29 milijardi kuna, odnosno milijardu kuna više nego što je izdvojeno tijekom ove godine. Mirovine stoje 39 milijardi kuna, odnosno 1,3 milijardu kuna više nego tekuće godine zbog indeksacija, a tu su i obveze države prema zdravstvu. Plaćat ćemo ga više pa je taj sektor i pobjednik u borbi za proračunska sredstva. Zanimljivo je da je Vlada znatno povećala proračun, ali većina tog povećanja ide prema Uredu za udruge kojima će na raspolaganju biti više novca. I SOA će imati više novca na raspolaganju. Proračun im je veći za 43 milijuna, što je osmina ukupnog proračuna.

Ono što može veseliti građane jest da su povećane subvencije za dobrovoljnu mirovinsku štednju i odvojeno je više novca za subvenciju za kupnju stanova. Iduće godine tako će za jednu i drugu namjenu biti po 80 milijuna kuna. Stambena štednja gubi popularnost u proračunu pa su poticaji za taj oblik štednje gotovo prepolovljeni na 18 milijuna kuna. Crkvi ide 299 milijuna kuna, odnosno 10 milijuna kuna više nego ove godine, a Europskoj uniji morat ćemo uplatiti 3,7 milijardi kuna, odnosno 120 milijuna kuna veću članarinu nego što smo platili ove godine.

HUP: Zaboravili reforme

Veseli da Ministarstvo gospodarstva ima veća sredstva EU za poduzetnike, koji su uglavnom sve što im je bilo ponuđeno i povukli. U proračunu stoji gotovo 2,5 milijardi kuna sredstva za razvoj poduzetništva. I u proračunu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastruktre vidi se pozitivna strana suradnje s EU jer su pozicije povećane za 900 milijuna kuna uglavnom zbog rada na Pelješkom mostu i ostalim infrastrukturnim projektima.

– Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja odluke Vlade Republike Hrvatske donesene na današnjoj sjednici na kojoj su usvojeni prijedlozi i inicijative HUP-a u vezi s povećanjem neoporezivog dijela za nagrade, poput božićnice i uskrsnice s 2500 na 7500 kuna, te sniženje stope PDV-a na 5 posto za bezreceptne lijekove. Međutim, podaci o prihodima i rashodima proračuna upućuju na to da Vlada u sljedećoj godini nema u planu provesti znatnije promjene, odnosno da ozbiljnijih reformi nema. HUP smatra kako su, radi očuvanja konkurentnosti i radnih mjesta, odnosno zaustavljanja negativnih trendova na tržištu rada, potrebni snažniji zahvati i promjene, posebno na rashodnoj strani proračun – komentar je Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, na predloženi proračun. 

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

CH
che99
13:06 10.11.2018.

hoće biti za losos? Jakove.. izdrži!!!

Avatar krcedolac
krcedolac
13:07 10.11.2018.

Ministarstvo branitelja dobije 1.3 milijarde kn(!?)...niti u jednoj normalnoj zemlji ne postoji ovakva parazitska stavka na koju se troši više nego li na nacionalnu kulturu...naravno da se kulturom u zemlji polupismenih izbori ne dobivaju....

Avatar anlaser
anlaser
13:00 10.11.2018.

Pitam se šta će Kika jesti jer love za nerad nema .Možda da se gospođa zaposli u HACu jer tamo zaposlenici imaju neviđena prava i povlastice .Braniteljske mirovine su humor za tog gubitaša a država bi taj rusvaj uvalila mirovinskim fondovima .Kakva ludost .Onog tko je potpisao njihov kolektivni ugovor u ime poslodavca treba strpat u ludnicu ili zatvor !