Potop

Marčinko odlazi iz Petrokemije, sve manje vremena za spas tvrtke

Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Marčinko odlazi iz Petrokemije, sve manje vremena za spas tvrtke
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Marko Biočina
31.10.2014.
u 17:00
Kutinska kompanija u trećem kvartalu povećala je gubitak na ukupno 286 milijuna kuna, a opcija za njezin spas sve je manje
Pogledaj originalni članak

Situacija u Petrokemiji ponovno je kritična. U samo tri mjeseca – od lipnja do rujna ove godine – ta kompanija zabilježila je poslovni gubitak od 61 milijun kuna, čime se kumulativni gubitak od početka ove godine popeo na vrtoglavih 286 milijuna kuna. Takvi rezultati, ali i očita neizvjesnost budućnosti diva iz Kutine rezultirali su i ostavkom predsjednika uprave kompanije Dragana Marčinka.

Marčinko nam je potvrdio da napušta tvrtku u koju je došao prije godinu i pol dana ustvrdivši kako je svoj dio posla odradio.

– U Petrokemiji se više iz menadžerske perspektive nema što učiniti. Imali smo jasan plan restrukturiranja i iz njega je sve ispunjeno. Država je izvršila pola dokapitalizacije od 250 milijuna kuna, no za stabilnost i ispunjenje plana nedostaje nam još toliko. To je stvar politike i pronalazak strateškog partnera nešto je na što ja ne mogu utjecati. Svaki dan odgode velika je prijetnja za Petrokemiju i zato se nadam da ću svojim odlaskom možda i potaknuti nadležne na što brže rješavanje problema – poručio je Marčinko.

Tko bi ga mogao zamijeniti, još se ne zna, ali tko god to bude, neće mu biti lako. Petrokemija u stanju u kojem se trenutačno nalazi, evidentno je, ne može rentabilno poslovati.

U prvom pokušaju pronalaska strateškog partnera na kraju nije stigla nijedna obvezujuća ponuda, a iako su se u međuvremenu okolnosti u tvrtki – kroz provedeno restrukturiranje promijenili – činjenica je da interesa za kutinsku tvrtku baš i nema. Mađarski Bige Holding – koji se ranije spominjalo kao mogućeg interesenta – u međuvremenu je uložio u proširenje vlastitih kapaciteta. Austrijski Borealis bio je aktivan kroz druge akvizicije u Europi, a planovi češkog Agroferta u znatnoj su se mjeri promijenili temeljem činjenice da je vlasnik tvrtke Andrej Babiš ušao u politiku i postao češki ministar financija. Ukratko, okruženje za prodaju Petrokemije nije dobro, a kako dubioze u tvrtki svakim danom rastu, evidentno je da je pet do dvanaest za spas tog industrijskog diva i tamošnjih 1500 radnih mjesta.

Tko bi mogli biti kupci, trenutačno je potpuno neizvjesno. Neki domaći mediji spominjali su interes Ine, a posljednjih dana spominje se i navodni interes singapurskog Dreymoora. Tko god imao interesa, dogovor će morati biti sklopljen brzo. Vrijeme je resurs kojeg Petrokemija ima vrlo malo.

ŽESTOKA BORBA IZNAD CRNOG MORA

VIDEO Ukrajina naoružala svoje dronove pa ušla u bitku s ruskim helikopterom: 'Mnogi su mislili da je ovo nemoguće'

Na snimci se vidi ukrajinski dron kako spretno manevrira kako bi izbjegao napade ruskog jurišnog helikoptera. Ipak, naposljetku, dron usporava i zaustavlja se prije nego što ga zahvati nova paljba. Zapali se, a zatim eksplodira. Ovaj prizor označava prvi put da je primijećena ukrajinska pomorska bespilotna letjelica naoružana protuzračnim projektilom, što je znak brze evolucije u strategiji obrane Ukrajine.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.