moslavina

M. Vučković: Voćari moraju udruženi nastupati na tržištu

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Ilustracija
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marija Vučković
31.08.2019.
u 18:45
U Hrvatskoj je lani proizvedeno 189.260 tona voća na 32.255 hektara, uglavnom u intenzivnoj proizvodnji.
Pogledaj originalni članak

Proizvodnja voća u Hrvatskoj se oporavlja. Osigurali smo 20 milijuna kuna iz programa potpore za proizvođače jabuka, a pripremamo i projekte izgradnje skladišnih i rashladnih kapaciteta što će sigurno pomoći nastavku tog pozitivnog trenda, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u povodu jučerašnjeg tradicionalnog 15. obilježavanja početka berbe jabuka u Moslavini “Jabuka crvenka”.

Na sastanku s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća ministrica je u Velikoj Ludini razgovarala o aktualnoj problematici proizvodnje voća, koja se svake godine suočava s brojnim problemima već na početku berbe, te naglasila potrebu za jačim udruživanjem radi snižavanja troškova proizvodnje i standardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu s trgovcima i otkupljivačima.

– Plasman domaćih jabuka omogućen je i kratkim lancima opskrbe u sustavu javne nabave. Radimo na nacionalnoj oznaci za domaće proizvode i povezujemo lokalne proizvođače i potrošače. Cilj nam je da na domaćem tržištu potrošači imaju priliku i motivaciju izabrati domaće, lokalno uzgojeno voće i povrće vrhunske kvalitete i uz poštivanje najviših standarda sigurnosti hrane – izjavila je ministrica Vučković, ističući kako se proizvođači, da bi bili uspješni i prepoznatljivi na tržištu, moraju udružiti i zajedno nastupati.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Marija Vučković

– Zato smo s ciljem unapređenja poslovanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća započeli izradu Nacionalne strategije za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća koja predstavlja budući temelj za izradu operativnih programa u tom sektoru. Održivost se dijelom temelji i na izvorima financiranja pa je predviđena mogućnost osnivanja fonda kojim bi se financirali operativni programi svake pojedine proizvođačke organizacije – kazala je ministrica.

U Hrvatskoj je lani proizvedeno 189.260 tona voća na 32.255 hektara, uglavnom u intenzivnoj proizvodnji. U ukupnim proizvedenim količinama voća najveći udio čine jabuke (49,4%), mandarine (25,2%), šljive (6,6%), višnje s (4,3%), breskve i nektarine (1,8%), kruške (1,6%), jagode (1,4%). Na površini od 4728 hektara intenzivnih nasada proizvedeno je 90.254 tona jabuka dok je ukupna proizvodnja iznosila 93.467 tona.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.