Uvođenje reda

Linić želi sniziti zatezne kamate, bankari plaše crnim tržištem

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
Linić želi sniziti zatezne kamate, bankari plaše crnim tržištem
31.01.2014.
u 10:45
Zatezna kamata bitna je u smislu financijske discipline i ne smije biti preniska, no sada je previsoka, drže u Ministarstvu financija
Pogledaj originalni članak

Nakon zakona o potrošačkom kreditiranju koji je ograničio kamate na potrošačke i stambene kredite, država namjerava uvesti reda i u zatezne kamate. Radna skupina Ministarstva financija, u koordinaciji s HNB-om, Ministarstvom pravosuđa i bankarima, priprema novi zakon o zateznim kamatama čiji je cilj pojednostavniti izračun te spustiti njezin iznos. Zatezna kamata ima svoju ulogu u smislu financijske discipline i zato ne bi smjela biti preniska, no postojeća razina je previsoka, smatraju u Ministarstvu financija.

Očekivano, takvo razmišljanje nije naišlo na razumijevanje domaćih bankara koji smatraju da daljnjeg prostora za plafoniranje kamata nema te da bi to donijelo neželjene posljedice na tržištu. Zatezne kamate regulira nekoliko propisa. U zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi baza za izračun je referentna tržišna stopa, a u Zakonu o obveznim odnosima eskontna stopa HNB-a. U prvom scenariju zatezna kamata doseže 12,35%, a u drugom 15%, odnosno 12% za građane. Sve strane slažu se da se računica približi što više tržišnim osnovama, no konsenzusa o visini još nema.

Budući da je zatezna kamata ujedno gornja granica za ugovorne odnose, bankari se boje da će se spuštanjem pritisnuti i ostale kamatne stope na kredite, a potom i na štednju. Gornja granica za potrošačke kredite od 1. siječnja ograničena je na 11% (zatezna minus jedan posto), a na stambene 9% (zatezna minus tri posto). U Hrvatskoj udruzi banaka smatraju da će ograničavanje dio klijenata izgurati s tržišta i stvoriti crno tržište.

– Trenutačno ograničenje od 11% za fizičke osobe nikako nije europska praksa, nego ograničenje koje duboko zadire u tržišne mehanizme – smatra direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Premda je postojao plan da se zakon završi u prvom kvartalu, rasprava o zateznim kamatama daleko je od finalizacije. Nakon što se stručnjaci usuglase koji će se portfelj kredita uzeti kao osnovica za izračun nove zatezne kamate, tekst zakona ide u redovnu proceduru kroz dva saborska čitanja. Prije izglasavanja mora dobiti zeleno svjetlo Europske središnje banke, što može trajati šest tjedana, pa je realno da novi propis zaživi u jesen.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DO
domoljubxy
11:53 31.01.2014.

Gamad lihvarska pitao bi ja njih koja je kamata i eu to su bezumni ljudi i mafija koja glerd iskljućivo svoj interes umjesto interes uopće da svi mogu normalno poslovati i živjeti i zato treba ih zakonom ogranićiti

Avatar Marko232
Marko232
11:41 31.01.2014.

Ako bankari negoduju onda je to put u pravom smjeru.

L0
luena 01
11:29 31.01.2014.

linic uvodi "red" u nered koji je napravio... Da uvodi red uveo bi ga vecim porezima bankama.. Banke su te koje najvise zaradjuju a najmanje daju u drzavni proracun, njemu je lakse udarit po slabijem sa porezima i haracem nad haracima..