Folnegović-Hulec

'Kuhari i konobari nikad nisu bili toliko relativizirani'

Foto: DPA/PIXSELL
'Kuhari i konobari nikad nisu bili toliko relativizirani'
12.12.2013.
u 14:32
Održana je 4. sjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore
Pogledaj originalni članak

- Današnjoj ugostiteljskoj djelatnosti bitno je narušen dignitet struke. Kuhari i konobari nikad nisu bili toliko relativizirani - rekao je Miroslav Folnegović-Hulec, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore na 4. sjednici Udruženja.

U poplavi uvozne hrane i pića te jednoobraznoj ponudi u gastronomiji i ugostiteljstvu sustavno se zanemaruje afirmacija autohtone ponude jela i pića koji su jedan od važnijih motivatora za posjet turista nekoj zemlji, ustvrdio je Folnegović-Hulec. Stoga je pokrenuta inicijativa za kategorizacijom ugostiteljskih objekata koji promiču gastro-enološku kulturu i ugostiteljsku struku, kako to uspješno rade razvijene turističke zemlje poput Francuske i Italije.

Sandra Tankosić iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK istaknula je kako je Komora u suradnji s nadležnim ministarstvima i ostalim subjektima prije nekoliko godina pokrenula sustavno brendiranje naših autohtonih jela i pića. Ta ponuda treba biti jedna od važnih sastavnica artikulacije hrvatske posebnosti i atraktivnosti za strane ali i domaće goste. U procesima brendiranja odnosno stvaranja vrhunskog turističkog proizvoda trebala bi se u što većoj mjeri koristiti financijska sredstva strukturnih fondova EU.

>> Ugostitelji poručili da nisu guske u magli

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KO
koza2
18:54 13.12.2013.

Sve je počelo sa ministrom Nikom Bulićem koji je rekao da "svatko"može raditi kao konobar,zatim su sa 4 godine školovanja smanjili na 3, i u kuhare i konobare se upisuju učenici koji nemaju ambicija ili koji se ne mogu nigdje upisati zbog loših ocjena i velika manjina onih koji stvarno vole taj posao...sami smo unazadili zanimanja koja bi trebala biti pokretač turizma,turizma u koga se svi uzdamo kao pokretača gospodarstva...Hoteli sa 5 zvjezdica će morati uvoziti kvalitetnu radnu snagu,jer takva u nas izumire,a mladi kadrovi nemaju od koga naučiti.....nekad su konobari i kuhari uz doškolovavanje mogli postati direktori hotela,a sada kad završe školu postaju pomoćni radnici....Sramotno

Avatar tajar
tajar
20:51 13.12.2013.

Danas se općenito sve relativizira, pa tako i kuhari i konobari (koje gosp. Folnegović trpa u isti koš), pa se usudim primjetiti da dignitet ovih dvaju kategorija nije narušen ništa više od ostalih zvanja i zanimanja. Mene osobno čudi kako se uspjeva u Zagrebu održati dvadesetak kineskih restorana, a samo u par njih mogu se sresti čak i gosti.