SWIFT će zamijeniti JPM COIN-om

JP Morgan kreira svoju kriptovalutu za međunarodni platni promet

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
JP Morgan kreira svoju kriptovalutu za međunarodni platni promet
16.02.2019.
u 07:34
Jedan JPM Coin bit će jednak jednom dolaru i bez mogućnosti promjene vrijednosti.
Pogledaj originalni članak

Investicijska banka JP Morgan prva je velika američka banka koja je kreirala kriptovalutu, baziranu na blockchain tehnologiji, kako bi olakšala transakcije između klijenata u međunarodnom platnom prometu koje su dosad provodili platnim sustavom SWIFT, prenosi BBC.

Iz banke su poručili da tu vide potencijal za smanjenje rizika i omogućavanje transfera u realnom vremenu, iako su nedavno, upravo zbog rizika, zabranili kupnju bitcoina korisnicima kreditnih kartica. No, ovo je posve drukčiji način korištenja virtualnih valuta i blockchain tehnologije.

Za nekoliko mjeseci počet će testirati aplikaciju koja je i globalno prva aplikacija za kriptovalute u klasičnom bankarskom svijetu. Dio prometa od šest tisuća milijardi dolara, koliko iznose plaćanja koja provedu za tvrtke, preusmjerit će na ovu platformu preko digitalnog tokena “JPM Coina”.

PROMO

CryptoKitties: blockchain objašnjen na zabavan način

CryptoKitties je mnogo više od bizarne online igre. Iako je istinska fascinacija virtualnim mačićima, za koje su ljudi spremni platiti 100.000 eura, jasna samo tvrdokornim obožavateljima, oni su odličan primjer da se na zabavan način laicima objasni što su zapravo blockchain i kripto valute. Prof. Alfred Taudes, akademski ravnatelj Istraživačkog instituta za kripto ekonomiju na bečkom sveučilištu WU, govori o tome zašto je platforma CryptoKitties važna za razvoj blockchaina, o potrebi za većom transparentnošću na virtualnim tržištima i o tome kako se Beč može pohvaliti najvećim svjetskim centrom izvrsnosti blockchain tehnologije.

Jedan JPM Coin bit će ekvivalent jednom dolaru, bez mogućnosti promjene vrijednosti, klijentima će ih izdavati nakon uplate novca na račun u banku, a nakon što se JPM Coin iskoristi za plaćanje ili kupnju vrijednosnih papira na blockchain platformi, banka će povući kriptovalutu i klijentu isplatiti odgovarajući iznos u dolarima.

Za razliku od SWIFT-a, ne bi smjelo biti vremenske odgode u provođenju plaćanja. Uslugu namjeravaju omogućiti samo velikim institucionalnim klijentima koji su pod kontrolom regulatora.     

Digitalna komora

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
prokurator
08:10 16.02.2019.

čitati sa zrnom soli i između redova: jp morgan nije baš "investicijska banka", već supersustav koji posjeduje prilično lijep postotak ukupnih svjetskih financija. uvode kriptovalutu jer je swift kao spor (transakcije traju nekoliko sati), umjesto da promjene swift. razlog bi prije mogao biti 1) da se uništi bitcoin, 2) da se postigne idealno stanje proizvodnje novca iz zraka, istog novca kojime će se onda kontrolirati neke sasvim opipljive stvari - recimo ljudi, zemlje trećeg svijeta, proizvodnja hrane, oružja... volio bih da me netko demantira.